Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vadí vám tu Ukrajinci? Přispějte jim na zbraně, nebo jich tu bude víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Patříte mezi ty, kterým v naší zemi vadí Ukrajinci? Řešení je jednoduché, přispívejte jim na co nejvíce zbraní.

Článek

Abychom si hned na začátku ujasnili názvosloví, které nás bude provázet po celý tento článek. Jednou skupinou lidí je takzvaný „Chcimír“. Obvykle člověk s proruskými názory, často patřící k tuzemské dezinfo scéně. Na druhé straně je „Chciválek“. Ten, který v Rusku vidí agresora a fandí Ukrajině. A zatímco Chcimír má problém s ukrajinskými uprchlíky u nás, Chciválek je naopak vítá a pomáhá.

Ano, jsou tady

S vypuknutím ruské invaze mnoho Ukrajinců pochopitelně začalo řešit, co dál. Mnoho z nich se rozhodlo utéct ze své domoviny. Jednou ze zemí, kam zamířili, je Česká republika. A s tím má Chcimír problém. Výčty důvodů, proč mu vadí, zmíním jen letmo. Prý dostávají štědré dávky, nepracují, mají drahá auta, chodí za zábavou. Zatímco on musí často dělat dvanáctky ve fabrice za almužnu.

Utíkají před válkou

Pokud Chcimír chce, aby tu bylo Ukrajinců co nejméně, musí přemýšlet, co s tím. V jeho hlavě se pochopitelně rodí plán, na co nejrychlejší konec války. Má to určitou, elementární logiku. Ukrajinci prchli před válkou = když skončí válka, vrátí se. Něco pravdy na tom samozřejmě bude. Určitě se najde řada takových, kteří se budou chtít vrátit do své domoviny. Chcimír samozřejmě chce, aby válka skončila v duchu jeho přesvědčení. Ukrajina se vzdá, válku vyhraje Rusko. Jak jednoduché uvažování, že?.

Co začít přemýšlet?

Buď Chcimír neumí přemýšlet v širších souvislostech, nebo ho vůbec nenapadla klíčová úvaha. Opravdu se Ukrajinci, kteří u nás přičichli k reálné demokracii a svobodě, budou chtít vracet do domoviny, kterou by ovládalo Rusko? Které je vše, jenom ne symbol svobody a demokracie. A ti, kteří teď na Ukrajině stále ještě setrvávají, budou chtít v budoucnu žít pod vládou Ruska?

Je jasné, co se stane

Na objektivní závěr není potřeba dlouhého přemýšlení. Pokud Ukrajinu ovládne Rusko, nejenom že se uprchlí Ukrajinci nebudou chtít vracet. Ale ti, stále žijící na ukrajinském území, budou prchat. A zatímco Chciválek začne iniciovat pomoc, jako v prvních uprchlických vlnách, Chcimír začne hořekovat nad tím, že jeho plán vystěhování vůbec nevyšel a došlo k opaku.

Podpořte je, bude jich tu méně

Cesta ke snížení počtu Ukrajinců na našem území je jednoduchá. Posílejme Ukrajincům zbraně, pomohou jim nejenom v obraně, ale i k vytlačení ruských vojsk ze svého území. Pokud bude Ukrajina znovu samostatným, neokupovaným státem, dojde k tomu, o čem každý Chcimír sní. Ukrajinci se začnou vracet do svých původních domovů. „Jak prosté, milý Watsone! “

A ano, tušíte správně, autor je Chciválek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz