Článek
Vždycky jsem se tak trochu smál lidem, kteří si někam brali své vlastní jídlo. Připadalo mi to trochu trapné, protože já si občerstvení vždy kupoval. To ale bylo ještě v době, kdy ceny u stánků byly normální. Ano, vždy to něco stálo, ale v porovnání s dnešní dobou to bylo stále adekvátní a tolerovatelné.
Drahé palačinky
Byli jsme o víkendu na místní kulturní akci, kde byl i stánek s palačinkami. A když máte s sebou dítě, chcete mu ji koupit. Ale když vidíte, že u stánku dlouhou dobu nikdo nestojí, začne vám to být divné. Za desítky minut tam nikdo nepřišel – lidé jen chodili okolo, podívali se a zase šli. Tak jsem se na průzkum vydal také – a potom mi to došlo.
Palačinka, obyčejná placka z mléka, mouky a vajec, pouze posypaná cukrem, stála 150 Kč. A to byla ta nejlevnější, základní varianta. S marmeládou, lískooříškovým krémem nebo s ovocem a šlehačkou stála ještě o pár desítek korun víc. Tak mi to nedalo a musel jsem se zastavit a obsluhy se zeptat.
To vám přijde normální?
Já vím, že si cenu mohou dát jakou chtějí, je to jejich věc. Ale přesto jsem se zeptal, zda jim tyhle částky za obyčejnou palačinku přijdou normální. A bylo mi odpovězeno, že tam jsou jen brigádníci a ceny nevymýšlejí. Tak jsem podotkl, že by možná bylo na místě zavolat majiteli, protože za posledních několik desítek minut tam nikdo nepřišel a nemají žádný kšeft. A jestli to, čistě náhodou, není tak trochu cenou.
A šlo to levněji
Odešel jsem. Za deset minut koukám na stánek a slečna brigádnice začíná přepisovat ceduli – konkrétně ceny – a najednou byly všechny palačinky o 50 Kč levnější. Já vím, i tak je to moc, ale už to pro mě bylo akceptovatelné. Takže jsme ke stánku vyrazili, a než jsme tam došli, už tam před námi byli dva jiní zákazníci. My si objednali, zaplatili a pochutnali jsme si.
A co jsem tak dál pozoroval, ne že by se tam tvořily nějaké extra dlouhé fronty, ale lidé si palačinky dávali. Za tyhle peníze už to pro ně bylo přijatelné. Přitom stačilo tak málo – zapřemýšlet nad cenou. A jsem si jistý, že tím, že majitel snížil cenu, nakonec vydělal více, než kdyby ji nechal původní, kdy to kolem stánku zelo prázdnotou.
A tohle je to, co prostě nechápu – proč někdo má potřebu napálit ceny a doufat v kšeft, když je logičtější a výhodnější marži trochu snížit, mít výrazně větší obrat a potom i zisk. Chápu, že je s tím víc práce, ale když má najaté brigádníky, je mu to jedno. Když už je platí, tak přece mají něco dělat.