Hlavní obsah
Knihy a literatura

Básnický žambrejz: Briketa završila století chacharské poezie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Konečný, Měsíc autorského čtení v roce 2015, foto poskytl pro NCHP

Ivan Motýl čte z Brikety na festivale MAČ v roce 2015.

Briketa je antologie ostravských básníků z let 1894 až 2013. „Poezie se v Ostravě začala psát až v roce 1909 pod vlivem Petra Bezruče, když vyšly jeho Slezské písně,“ říká její editor Ivan Motýl.

Článek

Ivan Motýl knihu představil a pokřtil na festivale Měsíc autorského čtení v roce 2015, kdy z ní dokonce četl nejen na pódiích, ale i na ulicích měst, kam Briketu pořadatelé z Větrných Mlýnů během festivalu poslali.

Antologie měla dokonce i svou podobu na divadelních prknech v roce 2022, kdy se scénáře a režie představení Černý třpyt ujal Ladislav Vrchovský a kus se hrál ve Staré aréně v Ostravě. „Briketa o pořádný kus rozšířila vzhled do ostravské poezie a hned jsem zatoužil i po jevištní podobě,“ vysvětlil to v rozhovoru pro Ostravan.cz Vrchovský.

Překvapivé je, že mimo chacharů z regionu obsahuje tato uhelná antologie i verše Jaroslava Seiferta, Milana Kundery, Jana Skácela nebo J. H. Krchovského. To proto, že jejím tématem je průmyslové město na severu republiky. Dostalalo se v ní i na texty písní písničkářů - Streichl i Nohavica -a nechybí v ní samozřejmě ani Petr Bezruč.

„Nejstarší ostravská báseň, kterou výbor obsahuje, pochází z roku 1894,“ říká Ivan Motýl o verších s povahou kramářské písně. Do knihy nakonec zařadil 163 básní, ovšem původně jich pro antologii zamýšlel 380.

Foto: Měsíc autorského čtení pro NCHP.cz

Ivan Motýl

„Autorů těch básní je sto dvacet, někteří se přitom i opakují, aby zůstával rytmus a atmosféra. Antologii editor rozčlenil do čtrnácti oddílů a každý je uvozen citacemi z dobového tisku,“ připomněl Pavel Řehořík z brněnského nakladatelství Větrné mlýny.

„Briketa je postavena i na tom, že jsem se pokusil ke každému autorovi citovat i texty z médií. Rozhovory, kritické reflexe, bulvární historiky, prostě tam dostat život. Jsem novinář a ten fenomén novinové zkratky o české literatuře mě dlouhodobě zajímá,“ vysvětlil pro Ostrava.cz Ivan Motýl.

Editor Motýl se v Briketě dostal i momentu, kdy si poezie osedlala a podmanila sociální média. „Nastupuje generace facebookových básníků, blogerů či slampoetristů a hranice mezi nízkým a vysokým nebo dobrým a špatným se stále více stírají,“ zjistil nejen díky antologii Ivan Motýl.

„Měřítkem kvality se často stává jen klikání internetových přátel,“ upozornil.

Na NCHP.cz dokonce vyšly i verše, které se do knižní podoby Briketa nakonec nevešly. Přečíst si je můžete ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz