Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak verše přicházejí na svět. Křtili je v pražské kavárně Underdogs

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Roman Krištof křtil svou sbírku v pražském Café Underdogs a básně četl i na ulici.

Poezii sytí mystifikace. Ta se Romanovi Krištofovi povedla, když křest sbírky Na lačný srce / Suché sny ryb nasměřoval do Underdogs, ale ne do známého smíchovského klubu. A poezie se četla i na ulici.

Článek

Do Underdogs Café nakonec podle básníka nedorazili všichni, kdo by chtěli, nebo mohli. Ti zbylí pak sledovali performance, naslouchali veršům tří básníků a potěšili se vystoupením slezského trubadúra s loutnou.

Krištof si ovšem na křest pozval silnou ekipu: Lucia L. Fišerová, Petr Čichoň, Jana Orlová, Tereza Jobová a o úvodní slovo se postarala Karel Škrabal.

„Roman je inseminátor poezie. Působí to brutálně a násilně, ale když jsou z toho ty krásné, milé a usměvavé verše, kdo by se na něj dokázal zlobit? Kdo by se měl chuť ptát, jak vlastně přišly na svět?“ ptá se Petr Minařík z Větrných mlýnů, které sbírku vydaly.

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Roman Krištof

„Nikdo nepíše básně tak jako ty, jsi básník povoláním. Ať se sbírce daří na světě,“ vzkázala autorovi básnířka Krista Kašpar.

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Roman Krištof

„Romana Krištofa si pamatuji, od těch dob, co jsem v Brně vyrazil v pozdějších hodinách do města, jak se tam říká centru. Tedy do místních hospod, vináren a klubů na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Už tehdy nebylo lehké se s ním potkat. Na místním bojišti krátkodobých lásek já byl pěšák a on tank, který pálil po všem, co se kolem něj hnulo. Co se týče Kamenné kolonie, kde tehdy žil, dokázal případnou konkurenci rozstřílet, sotva vylezla už na Mendláku ze šaliny. Nahoru do Kamenky pak dolezl málokdo. Teď už jsme několik desetiletí kamarádi. Nezapomenutelné jsou návštěvy u něj v Oudoleni na Vysočině. Například oheň, u kterého o půlnoci někteří tehdejší členové Vítrholce rituálně oznamovali, že se rozejdou se svými partnerkami. Což se v některých případech nakonec i stalo,“ popsal básníka Karel Škrabal z NCHP.cz, Vítrholce, jinak básník a novinář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz