Hlavní obsah
Umění a zábava

Roman Krištof: Svět už byl stvořen a zas je neděle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Měsíc autorského čtení

Roman Krištof. Foto: Měsíc autorského čtení

Básník Roman Krištof (* 1965) patří ke kmenovým autorům kolem webu Nedělní chvilka poezie.CZ. Uvedené básně jsou psány speciálně pro Nedělní chvilku poezie.CZ a jejich ústředním motivem je právě téma neděle.

Článek

Roman Krištof pochází z Příbrami (na Moravě). Od roku 1969 žil v Brně, kde v gymnasiálních letech psal a divadelnil (něco odraženo v ineditním sborníku brněnské poesie osmdesátých let Uprostřed průmyslové noci – Větrné mlýny, 1996). V roce 1985 emigroval, v USA studoval na Community College ve Virginii, krátce působil na univerzitě v Les Cayes na Haiti a v Byzantské knihovně Harvardovy univerzity ve Washingtonu, D. C. Po návratu (1990) studoval práva na Masarykově universitě a estetiku na Universitě Karlově, leč studia nezavršil. Začal po třiceti letech (od roku 2013) zase psát, sázením krátkých řádek na facebook. Debutoval básnickou sbírkou Střelné básně (2019, Druhé město). Jeho texty byly zařazeny do ročenek Nejlepší české básně (Host, 2018 a 19) a antologie Krátká báseň (Protimluv 2020). Časopisecky publikoval ve Tvaru, na internetu v Polí5, Herberku a Nedělní chvilce poezie. Živí se jako výzkumník v sociální oblasti a úředník tamtéž. Žije mezi Brnem a Prahou na Vysočině.

A více jeho básní najdete v neděli právě v neděli po osmé večer na webu Nedělní chvilka poezie.CZ.

V tuto chvíli se připravuje vydání druhé básnické sbírky Romana Krištofa nazvané Na lačný srce / Suché sny ryb, kterou můžete podpořit zde .

***

vydržet nelásku v pravé poledne

je sekunda

***

v neděli odpoledne ztracení lidé

ztrácí se až do další neděle odpoledne

mezitím se holí, koupou a posílají faktúry

to je přece jasné

Roman Krištof a jeho video k nové sbírce zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz