Hlavní obsah
Umění a zábava

Švorcová by se divila. Nedělní chvilka poezie.cz obráží internet, teletext i festivaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Měsíc autroského čtení

Martin Reiner na brněnském festivalu MAČ 2024. Básník a spisovatel byl prvním autorem webu Nedělní chvilka poezie.cz.

Přestože se o poezii v médiích uvažuje často jako o „zbytném“ oboru lidské a potažmo umělecké činnosti, básničky si do nich přesto dokáží svou cestu najít.

Článek

Nedělní chvilka poezie z Československé televize nezapadla a stále se někde připomíná. Před deseti lety - 9. února 2014 - například obživla na internetu na adrese nedelnichvilkapoezie.cz a jejím provozovatelem se stal básník a novinář Karel Škrabal, zakládající člen uměleckého sdružení Vítrholc.

Nedělní chvilku mají třeba také Krajské listy. A Nedělní chvilka poezie se nedávno probila i do vysílání Studia Kamarád České televize. Emblém televizní Nedělní chvilky poezie má i svůj retro hrnek, svůj YouTube kanál (ten dokonce i v podobě Nedělní chlívky poezie), kde hřímá Jiřina Švorcová, v Příboře dokonce vznikla skupina Nedělní chvilka poezie revival band a na srandu v kabátě Nedělní chvilky… nezapomněla ani ‚primácká‘ Partička.

Škrabalova Nedělní chvilka poezie.cz (NCHP.cz) přináší od února 2014 neděli co neděli v tradičním televizním čase ve 20. hodin blok původních českých nebo slovenských básní jednoho autora. Mimořádně na tomto webu zazněly i básnické cykly několika autorů na témata jako emigranti, covid, volby.

Poetický web vznikl vlastně jaksi ze vzdoru, přiznal jeho zakladatel v rozhovoru pro Brnan.cz. „Také v té době (rok 2014) kolem mne všichni zakládali nějaký internetový byznys a já už byl na to tak alergický, že jsem si říkal, že musím založit nějaký internetový projekt, který nikdy nevydělá žádné peníze a nikdy ho žádná velká firma neskoupí. To se zatím skvěle daří….“

Postupem času se web NCHP.cz rozšířil o rubriky Aktuální báseň a Hrubá báseň. „Průměrná měsíční návštěvnost činí téměř deset tisíc zobrazení. Mezi nejčtenějšími jsou básně Jany Orlové, Mirky Abelové, Jana Zahradníčka, Milana Kozelky, Martina Kyšperského, Nikoly Muchy, Ivana Blatného, Milana Kocha či Filipa Klegy. Nedávno k nim přibyl i zesnulý básník a hudebník Pavel Zajíček,“ řekl Karel Škrabal.

„Tvůrci se na webu opakovat mohou, ale až po více než jednom roce. V roce 2018 byla Nedělní chvilka poezie nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii Blog roku,“ připomněl Škrabal.

Vedle profilů Nedělní chvilky poezie na Facebooku a Instagramu Karel Škrabal se svými spolupracovníky obstarává také výběr poezie pro Teletext České televize na stránkách 820 až 829. „Tam každý měsíc posílám deset básní,“ popsal básník. Vybírá přitom zhusta z nových sbírek básní, ale vedle mladé generace nezapomíná také na poezii starší generace.

NCHP si ovšem našla cestu z virtuální reality na živá pódia a začala pořádat například autorská čtení v cyklu Poezie za školou v bubenečském klubu Za školou. Novinkou je také Poetický stan, což je básnická scéna v podobě stanu, reklamy na Nedělní chvilku poezie, zesilovače a reprobeden s mikrofonem, který se pravidelně objevuje na festivale Přešlap na Vysočině, nebo na Trutnoff Open Air Festival.

„Tam se často objevují i improvizované výstupy Dominika Bárta a dalších básníků, kteří improvizují do hudebního doprovodu. S touto sestavou vlastně můžeme přijet na jakýkoli festival,“ říká Škrabal.

„Prvním našim autorem byl Martin Reiner, za což mu budu vždycky vděčný, že tehdy do takového neznámého projektu šel. Postupně roste počet lidí, kteří to sledují, na webu i sociálních sítích. A hlavně přibývá počet autorů, kteří třeba u nás publikovali poprvé a dnes jsou z nich uznávané osobnosti básnické scény. Takových případů je už určitě přes deset, a to mluvím o opravdových hvězdách,“ objasnil na Seznam Média autor, který na Nedělní chvilce poezie také sám rád publikuje své básně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz