Hlavní obsah
Knihy a literatura

Teletext není mediální pravěk. Je to cool prostor pro básně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Měsíc autorského čtení

Slovenská básnířka Mirka Ábelová. Také její básně se objevily na teletextu České televize.

Teletext má pověst média staré doby. Kdo by si četl něco v televizi, když sama o sobě už má nejlepší doby za sebou jako nosič obrazu a zvuku, natož jen textu? Přesto se stal teletext České televize svěží platformou pro poezii. Překvapilo to všechny.

Článek

Jedna z nejvysmívanějších vět bývalého prezidenta Miloše Zemana byla, že sleduje zpravodajství jen na teletextu. Nic nemohlo už tehdy před více než deseti lety určovat jeho mediální, mentální a stylovou zastaralost. A přesto je teletext na programu České televize překvapivým a respektovaným nosičem pro současnou poezii. Každý měsíc se básně mění, aktuální verzi nejdete zde.

Staří markeťáci se učí s TikTokem, mladí básníci objevili Teletext České televize.
Vojtěch Landa, básník

Začalo to v prosinci 2022, kdy se objevily pod hlavičkou Nedělní chvilky poezie.CZ na Teletextu ČT první básně. „Vzniklo to tak, že mi napsal SMS bývalý kolega z České televize Roman Ondrůj,“ vzpomínal na situaci pro internetovou verzi časopisu Host zakladatel webu Nedělní chvilka poezie.CZ Karel Škrabal. A pokračoval s tím, že to bylo takto:

Roman: Neměl bys nic proti tomu, kdybychom ve vzájemné spolupráci vydávali na Teletextu ČT básně z Nedělní chvilky poezie?

Karel: Na teletextu? To je nějaká prdel, ne?

Roman: To teda ani náhodou. Má to stovky tisíc uživatelů týdně, pravda, spíše sportovně založených, ale pomalu to rozšiřujeme a kultura nám chybí.

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Báseň Milana Kozelky na Teletextu ČT.

Pak už se dohodli na formě spolupráce. „Tedy hlavně na tom, že jednou za měsíc přijdou básně vycházejících primárně z toho, co vyšlo na webu Nedělní chvilka poezie,“ dodal Škrabal.

Básně vedle výsledků fotbalové a hokejové ligy

Podle literárního vědce a básníka Dominika Bárta je dobře, že poezie obsadila další médium, i když trochu konzervativní a retro. „The Medium is the Message – a hlavní zpráva poezie na teletextu je to setkání veršů vedle výsledků fotbalové a hokejové ligy. Fanoušci sportu a poezie na jedné vývěsce masového média. To je pro mě skvělá konceptuální báseň,“ řekl Bárt. A zasnil se…: „Jak to musí v těch hospodách a na gaučích rezonovat, jaké situace to asi vytváří? A v neposledku, díky teletextu může české básnictvo doma říkat: Babičko, jsem v televizi!“

Podobně to hodnotil před posledními prezidentskými volbami i básník Vojtěch Landa: „Staří markeťáci se učí s TikTokem, mladí básníci objevili Teletext České televize.“ Napsal při hodnocení rozkolísané mediální situace, kdy politici a jejich lidé hledali všemožné způsoby, jak oslovit různé voliče.

Potenciál poezie na teletextu podle Škrabala má, což uvedl v únoru 2023 dál pro internetový Host: „Kromě televize je Teletext ČT i na webu České televize, kde se ale na něj taky nekliká myší. Posouváte se jako v televizi pomocí šipek a čísel. Je to legrace na to po letech nebo třeba úplně poprvé přijít.“

Sledovanost manažeři z České televize už před rokem uváděli velkou, odhadem měsíčně přes půl milionu lidí: „Televize je obecně stále nejvíc využívána, drží zhruba 80% podíl, web a HbbTV si dělí zbylých 20 %.“

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Báseň Vasiliose Chaleplise na Teletextu ČT.

Nedělní chvilka poezie.CZ vybírá devět básní každý měsíc a ty zveřejňuje na Teletextu ČT zhruba v polovině měsíce. Většinou jde o básně, které se objevily na webu v uplynulých týdnech. Někdy ale soubor doplní výběr nakladatelství, která z NCHP.cz osloví (už byl například Adolescent či Odeon). Či z různých kulturních aktivit, jako byli pořadatelé akcí pod hlavičkou Poezie, vole! nebo výběr připravený slovenským sesterským projektem básnířky Mirky Ábelové Nedeľná chvíľka poézie_FM z Rádia FM.

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Báseň Dalibora Maňase na Teletextu ČT

„Kdyby se nějaká báseň dostala i do Teletextu, budu rád kvůli svému otci, který byl vášnivým fotbalistou,“ napsal do redakce webu Radek Fridrich při komunikaci ohledně publikace své poezie na webu Nedělní chvilky poezie.CZ. Stalo se tak a osmdesátiletý otec Radka Fridricha – jak redakci autor potvrdil – měl radost. Za to však patří dík i České televizi. „Bez jejího vstřícného přístupu a bez poskytnutí atraktivního prostoru na Teletextu ČT by se v tomto originálním prostředí poezii tak nedařilo,“ konstatovali Karel Škrabal a Dalibor Maňas z redakce webu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz