Hlavní obsah
Umění a zábava

Vlajkovou lodí webu je živé čtení. Na Poezii Za školou slavil Klega Cenu Jiřího Ortena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto Honza Walda Valík

Básník Filip Klega čte na akci Poezie Za školou

Je to hlavní a pravidelná akce webu Nedělní chvilka poezie.CZ, tedy – jak se říká – jeho vlajková loď. Večery autorských čtení v klubu Za školou v pražské Bubenči mají ukázat, že poezie je stále živá.

Článek

Je logické, že web věnující se současné poezii, si nevystačí jenom s internetem. Nedělní chvilka poezie.CZ pořádá Poezii Za školou od začátku roku 2022. Zpravidla každý měsíc. Doposud vždy tři autoři, každý zhruba dvacet minut čtení, raději více než méně. „V intimním prostředí malého sálu klubu Za školou chceme dát prostor poezii vyznít. A básnířkám a básníkům se s ním při čtení sžít. To se za pět minut nestane,“ říká pořadatel a moderátor většiny večerů Karel Škrabal.

Čtení se konají bez mikrofonu. Žádné zvučení, žádná mediální a intermediální podpora veršům. „Takových akcí, kdy veršům pomáhá hudba či video, je v současné době hodně. Je to i tím, jak je to technicky stále více dostupné. Nic proti tomu nemám, sám tyto věci dělám, dělal jsem je s přáteli i dříve. A před námi to už před padesáti i sto lety lety dělali jiní. Ale Poezie Za školou by měla zůstat o čistém slově, verších. Ten prostor si o takový přístup sám říká,“ míní Škrabal.

První akce se konala ještě za doznívajících koronavirových opatření v lednu 2022. Moderovala ho Krista Kašpar, Karel Škrabal měl tehdy covid. Vystoupili na ní Jana Orlová, David Molnár a Filip Klega. Ten na Poezii Za školou jako jediný z autorů vrátil alespoň na chvíli číst ještě jednou. Účinkující se zatím jinak neopakovali, bylo jich už takřka sedm desítek. Když v květnu 2023 vyhrál Klega Cenu Jiřího Ortena a vyhlášení bylo čistě náhodou ve stejný den jako Poezie Za školou, přečetl nad rámec programu svoji báseň Andrstán ze stejnojmenné sbírky, která toto nejprestižnější tuzemské literární ocenění pro autory do třiceti let získala.

Tři vystupující pro každý večer vybírají na Nedělní chvilce poezie.CZ tak, aby šlo spíše o průřez scénou než o nějaký uzavřený okruh autorek a autorů. Průřez věkem, styly, přístupem k poezii, místem, kde básník žije apod. „Jde nám o pronikání mezi sociálními bublinami, o setkávání lidí, kteří se třeba ještě nepotkali, o mezigenerační kontakt a dialog,“ říká Škrabal. A dodává: „Za školou se běžně potkává literární mainstream či akademici s undergroundem během jednoho večera.“

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz

Plakát na dubnovou Poezii Za školou

Nejbližší Poezie Za školou se uskuteční v pondělí 22. dubna od 20:00. Vystoupí na ní bývalý předseda Asociace spisovatelů, novinář, básník a fotograf Ondřej Lipár, který nedávno vydal novou sbírku nazvanou Retro. Lipár je dlouholetý spolupracovník nakladatelství a literární kavárny Fra, kde se donedávna také konala významná autorská čtení. Další vystupující Alžběta Luňáčková byla v roce 2021 nominována na Magnesiu Literu za svoji debutovou sbírku Pravý úhel. A z Brna přijede básník, hudebník a literární publicista Pavel Zajíc se svojí novou sbírkou básní nazvanou Vážný román. Odkaz na akci na Facebooku najdete zde.

Zvláštní a jedinečný bude květnový večer Poezie Za školou (20. 5. od 20:00). Hosty budou výrazná básnířka Marie Jehličková a asi největší hvězda tuzemské poezie, nejprodávanější současný český básník J. H. Krchovský. Ten bude mít na svoje čtení dvojnásobný prostor, proto i účinkující budou tentokrát jen dva.

Na večery se vybírá vstupné 150 korun, což také není úplně běžná věc na současné literární scéně. „Všechno něco stojí. Autorům dáváme honoráře, cestovné, v klubu se musí topit, svítit. Ani výroba a tisk plakátů není zadarmo. Za vším je práce a čas lidí. Ale když někdo nemá, pustíme ho bez placení, to je jasné. Většinou ale lidé rádi zaplatí, ví že přispívají na poezii, literaturu, podporují kulturu,“ konstatuje Škrabal.

Foto: Foto Honza Walda Valík

Anna Luňáková čte v bubenečském klubu Za školou

Nepřehlédnutelnou součástí Poezie Za školou jsou plakáty z dílny grafika Martina Dubského, které se co měsíc mění barevně. Ten s Nedělní chvilkou poezie.CZ spolupracuje dlouhodobě a pomáhá jí i při jiných akcích, jako je například festival Přešlap konaný každé září v Šemíkovicích u Rouchovan na Třebíčsku.

Poezie Za školou je už zaběhlým pořadem klubu, který v Praze-Bubenči v Uralské 6 navazuje ve stejném místě na tradici předchozího klubu Už jsme doma. Byla také jedním z prvních pořadů, které tento obnovený klub do svého programu zařadil. „Jsem ráda, že Poezie Za školou tady je a dál bude. Děláme zde plno jiných čtení či koncertů, ale tohle je už tradice, které se chceme držet,“ říká majitelka klubu Za školou Michaela Lebedová. A dodává: „Poezie se do klubu Za školou hodí a sluší mu.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz