Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak efektivně recyklovat použitý kuchyňský olej, abyste nepoškodili kanalizaci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Nevíte co dělat s použitým olejem po smažení? Přepálený olej není vhodné vyhazovat do dřezu, nebo toalety. Jak s ním tedy správně naložit, aby se zbytečně nezatěžovalo životní prostředí? Je to jednodušší, než se může zdát.

Článek

Oproti okolních zemí jsme v České republice úspěšní ve třídění odpadu, ale co se týče likvidace přepáleného oleje, často tápeme. Přiznejme si, kolikrát jsme i my sami použitý olej vyhodili do dřezu nebo do záchodové mísy?

Když olej jednoduše vylejete do dřezu, má to špatný vliv na životní prostředí i na odpadový systém. Olej se v trubkách rychle zchladí, ztuhne a přitáhne si nečistoty. To může způsobit ucpané potrubí a problémy v systému.

Před několika lety se v Londýně stala zajímavá událost, kdy z kanalizace vytáhli obrovský tukový blok o délce 250 metrů a váze 130 tun. Vědci provedli průzkumy a zjistili, že téměř 90 % této masivní hroudy byl právě tuk z kuchyně.

Bezpečně zpracujte nebo recyklujte použitý olej. Máte na výběr z několika možností:

1. Využijte sběrné místo nebo kontejner určený pro použitý olej.

Využití sběrného místa nebo třídící nádoby pro jedlý olej a tuk jsou nejjednoduššími způsoby, jak můžete bezpečně zlikvidovat i větší množství přepáleného oleje. Od ledna 2020 mají všechny obce povinnost zajistit sběr použitých olejů a tuků. Pokud nevíte, jak to probíhá ve vašem městě, obraťte se na místní úřad nebo oddělení životního prostředí. Tam vám rádi poradí, kam můžete odvést váš použitý kuchyňský olej.

Pokud už projevujete ohled na životní prostředí a používáte ekologické čisticí prostředky, schovejte si prázdné nádoby od bílého octu a peroxidu vodíku, které můžete využít pro přebytečný olej po smažení.

Tuky můžete jednoduše recyklovat do běžné plastové nádoby. Vždy ho nalijte opatrně přes trychtýř, abyste zabránili tomu, aby olej skončil na nesprávném místě. Do nádoby můžete postupně přidávat olej po každém smažení. Jakmile je nádoba plná, uzavřete ji a odnesete na nejbližší sběrné místo nebo k třídicím kontejnerům. Popelnice na olej mají obvykle černou barvu a odpovídající označení.

2. Kompost

Pokud máte dům se zahradou, likvidace oleje je snazší, než si myslíte. Olej můžete jednoduše recyklovat tím, že ho přidáte přímo do kompostu. Jen si dejte pozor a zbavte se pouze malých zbytků z pánve. Velké množství oleje například z fritézy, by mohlo znečistit půdu nebo podzemní vody. Ideální je smíchat olej se suchým savým materiálem, jako jsou piliny, kartonový papír nebo ubrousky. Nikdy ho nevylévejte na kompost jen tak, bez těchto materiálů. Pokud žijete v bytě, malé množství tuků z pánve můžete absorbovat do papírové kuchyňské utěrky a poté je vyhodit do směsného odpadu.

3. Využití výkupen pro recyklaci rostlinného oleje

Pokud jste z oboru gastronomie nebo používáte v domácnosti více tuků, je možná dobrý nápad zvážit recyklaci oleje. Stojí za to zkontrolovat na internetu, zda máte v okolí výkupny. Například Makro nabízí službu výkupu oleje.

Kam směřuje recyklovaný olej dále? Abychom pochopili, proč je recyklace důležitá, podívejme se na několik příkladů, jak může být použitý kuchyňský olej znovu využit:

1. Výroba biopaliv: Recyklovaný olej slouží jako surovina pro výrobu biopaliv, jako je biodiesel, bioethanol a bioplyn.

2. Výroba mýdel: I když je vyrobeno z použitého kuchyňského oleje, mýdlo si udržuje kvalitu.

3. Výroba tepla a elektrické energie: Olej může být využit pro vytápění nebo výrobu elektřiny.

Vidíte, recyklace přepáleného oleje není tak složitá. A pokud potřebujete po smažení v kuchyni uklidit, můžete použít ekologické čistící prostředky. Jejich nádoby potom můžete využít na použitý olej.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz