Hlavní obsah
Zdraví

Sociální fobie jako nepřítel naší doby. Můžeme ji nazývat skrytou pandemií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Liza Summer

Jedná se o duševní poruchu, která ovlivňuje mnoho lidí po celém světě. Je rozšířená a velmi často opomíjená. Sociální fobie je démonem v našem těle, který nám krade svobodu a sebevědomí.

Článek

Tato „nemoc“, která nese název sociálně-úzkostná porucha, ovlivňuje naše každodenní životy. Je mnohdy zaměňována za introverzi, ale s tímto typem osobnosti však nemá nic společného. Sociální fobie je psychické onemocnění, které má emocionální i tělesné projevy. Je důležité si uvědomit, že tato fobie je skutečnou psychickou poruchou a neměla by být přehlížena nebo zlehčována.

Jak se u člověka projevuje?

Jako běžné projevy můžeme uvést například: Intenzivní úzkost a strach prožívaný v sociálních situacích, jako je komunikace nebo vystupování před lidmi. Emoční reakce, kdy může mít člověk obavy z toho, co si o něm ostatní myslí, nebo strach z negativního hodnocení. Nízké sebevědomí, kdy dotyčný nemá důvěru ve vlastní schopnosti, podceňuje své dovednosti a podléhá kritickému hodnocení vlastního vzhledu. Tělesné příznaky, projevující se v různých situacích a mohou zahrnovat pocení, zrychlený tep, třes rukou, nevolnost, svíravý pocit na hrudníku, ale i závratě a problémy s dechem. Postižený se vyhýbá sociálním situacím, které vyvolávají úzkost, setkání s novými lidmi, telefonování nebo účast na společenských akcích. Tyto příznaky jsou jen jedny z mála, protože každý jedinec může sociální fobii prožívat odlišně a příznaky se mohou lišit dle závažnosti.

Jaké jsou příčiny sociální fobie?

Příčiny sociální fobie mohou zahrnovat traumatické zážitky, dědičnost, genetiku, nízké sebevědomí, sociální nejistotu nebo nepříjemné zážitky ve vztazích s ostatními lidmi.

Koho tato nemoc nejčastěji postihuje?

Statistiky nám ukazují, že ženy jsou častěji postiženy sociální fobií než muži, ale ne nijak výrazně. Mohou hrát roli biologické, sociální a kulturní aspekty. Existují důkazy o biologických rozdílech mezi mužským a ženským mozkem, které mohou ovlivňovat reakci na stres a úzkost.

Tato nemoc postihuje i děti!

První příznaky se u dětí mohou objevovat v období adolescence (10-12 let). V tomto případě je důležité, aby rodiče a dospělí byli k těmto dětem empatičtí a podporující.

Jaké léčby sociální fobie existují?

Je vhodná kombinace terapie a v některých případech je užitečná i farmakoterapie. Důležité je uvědomit si, že každý jedinec je jiný a na každého funguje jiná metoda, proto je vhodné vyhledat odbornou pomoc, abyste společně s lékařem nebo terapeutem vybrali nejvhodnější způsob léčby.

Nepřehlížejme sociální fobii. Je to vážná výzva, která ovlivňuje život mnoha lidí. Nezapomínejme na podporu a porozumění, které můžeme nabídnout. Společně můžeme vytvářet prostředí, kde se sociální fobie nezamlčuje, ale aktivně řeší, aby každý jedinec mohl žít plnohodnotný život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz