Hlavní obsah

Jak správně pečovat o matné šedé vlasy a suché konečky, aniž byste je barvili?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Máte šedivé vlasy, ať už přirozené nebo obarvené? Je možné, že se potýkáte s problémy, jako jsou žloutnutí šedých odstínů a suché konečky. V tomto článku se podíváme, jak tyto nepříjemnosti napravit.

Článek

Když začínáte šedivět, jde o to, že vaše vlasy postupně ztrácejí barvu, kterou zajišťuje melanin. Tento proces často souvisí se stárnutím, kdy dochází k zpomalení nebo úplnému zastavení produkce melaninu. Většina lidí začne pozorovat první šediny kolem 30. roku života, ale to je individuální a genetika hraje klíčovou roli.

Když vlasy šednou, nejenže mění barvu, ale i jejich strukturu. Šedé vlasy jsou porézní kvůli chybějícímu pigmentu, což znamená, že mohou být tvrdší na dotek a náchylné k vysoušení. To může způsobit, že majitelky šedých vlasů zažívají suchší délky, než byly zvyklé, a mohou se potýkat se žloutnutím a nedostatkem lesku.

Co můžete udělat s mastnou pokožkou a suchými konečky vlasů?

Pokud máte takový problém, je vhodné vybrat šampon, který účinně odmastí a vyčistí vlasy, aniž by je zatížil příliš hutným složením. K tomu nezapomeňte na hydratační kondicionér. Aplikujte ho pouze na délky vlasů ale nikdy na pokožku hlavy.

Toužíte po zářivě šedé?

Vyřešili jste jeden problém, ale druhý se naskytnul. Šedé vlasy, které žloutnou a ztrácejí lesk. Řešením je fialový šampon, kondicionér a případně i maska. Šedé vlasy často žloutnou kvůli vnějšímu znečištění. Pro obnovení lesku doporučuji fialové šampony, avšak s opatrností, protože mohou vysušovat vlasy. Používejte je nejvýše jednou týdně a nenechávejte působit příliš dlouho. Ať už se rozhodnete pro tuto péči či nikoli, pamatujte na důkladnou hydrataci pomocí kondicionéru, masky nebo oleje. Dávejte si však pozor, neboť šampon fialovým pigmentem opravdu nešetří, a tak je lepší používat při mytí rukavice, jinak vám obarví ruce.

Pro udržení krásného chladného odstínu můžete vyzkoušet spreje nebo tužidla, která fungují jako bezoplachová péče. Jsou super, když chcete nechat vlasy odpočinout od fialového šamponu a dát svým vlasům něco, co je víc hýčká a hydratuje.

Hydratace pro konečky

Pro dosažení měkkých vlasů plných lesku a života doporučuji zařadit vyživující masku jednou za týden nebo čtrnáct dní. Pro okamžitou hydrataci můžete použít olejíček na vlhké konečky. Je efektivní vysoušet vlasy po mytí citlivěji. Tato pečující kombinace poskytuje výrazné výsledky.

Kromě toho, jak se starat o vlasy, je také důležité myslet na to, co jíme. Kvalitní strava s vitamíny B, E a zinkem může posilnit celkovou kondici vlasů. Pravidelný střih vlasů pomáhá odstranit lámavé konce a udržuje je v dobrém stavu. Abychom chránili šedé vlasy před slunečním zářením, není od věci používat ochranné prostředky, které je ochrání před vysušením a změnou odstínu vlivem UV záření. Vhodná péče o vlasy by měla zahrnovat i tyto aspekty pro celkové zdraví a krásu šedých vlasů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz