Článek
Jak ale přenést principy udržitelnosti do praxe školního stravování? Jak motivovat školy a jídelny ke změně, která bude smysluplná, ale zároveň zvládnutelná?
Právě na tyto otázky odpovídá nová publikace Jak na udržitelné školní stravování: Metodika pro školy a školní jídelny, kterou si školy mohou stáhnout zdarma. Nabízí praktický návod krok za krokem, jak zavést udržitelnější přístup ke školnímu stravování – od složení jídelníčku přes vzdělávání dětí až po zapojení pedagogů a rodičů. Metodika je určena nejen vedení škol a vedoucím jídelen, ale i kuchařskému personálu a učitelskému sboru. Cílem je podpořit všechny, kdo chtějí být součástí pozitivní změny a ukázat dětem, že i každodenní volby v jídelně mohou mít širší dopad.
Součástí iniciativy je i zbrusu nová kuchařka Pestrých jídelen, která přináší 37 vyzkoušených receptur vhodných pro školní prostředí. Najdete v ní tradiční jídla v rostlinné verzi, návody pro přípravu ve větším množství a tipy od nutričních odborníků a odbornic i zkušených kuchařek a kuchařů. Důraz je kladen nejen na udržitelnost, ale také na chuť, jednoduchost a výživovou hodnotu. Kuchařka tak slouží jako inspirace pro jídelny, které chtějí zpestřit nabídku a přitom zohlednit zdraví dětí i ekologický dopad stravy.
Oba materiály vznikly jako součást projektu Dekarbonizace škol v českém kontextu skrze pilotní environmentální projekty na školách, který je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy. Na tvorbě kuchařky se podíleli také odborníci a odbornice z iniciativy Animal Rebellion a škola Vela, která poskytla zázemí pro testování receptur.
Publikace i kuchařka jsou zdarma ke stažení na stránkách NESEHNUTÍ.
Udržitelné školní stravování není nedosažitelný ideál – s praktickým vedením a chutnými recepty může být realitou i ve vaší škole.
Zajímá vás téma školních jídelen a udržitelného stravování? Více informací se dozvíte na stránkách Pestré jídelny.