Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ministr zdravotnictví nesplnil slib a poslal děti obědvat do šatny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr 'Zewlakk' Vrabec

Dříve slíbené změny ve školním stravování, které by zpřístupnily jídelny všem dětem, a umožnily jim podávat nutričně vyváženou stravu, jsou nyní opět v nedohlednu.

Článek

Současná situace tak bohužel nadále odpovídá scénce, kterou jsme 12. března odehráli na happeningu přímo před budovou Ministerstva zdravotnictví. Ministři zdravotnictví a školství, jejichž resorty jsou za kvalitu a současný neutěšený stav školního stravování zodpovědné, v ní odmítají obědvat spolu s dětmi, které mají nějaké specifické stravovací potřeby. Z jídelny je vyhání a děti nakonec obědvají v šatně.

Ačkoliv může taková scénka působit jako nadsázka, ve skutečnosti dobře ilustruje aktuální stav ve školním stravování. Děti, které se stravují například vegetariánsky nebo mají bezlepkovou dietu si nejen nemohou v mnohých jídelnách z jídelníčku vybrat žádné jídlo, ale pokud si přinesou vlastní oběd z domu, nemohou ho často ani sníst u stolu spolu se svými vrstevníky. Zastaralá vyhláška o školním stravování totiž vstřícnost k takovým strávníkům spíše komplikuje, než podporuje. Děti pak musí se svým obědem například do šatny, kam je ve scénce také ministři poslali.

Foto: Petr 'Zewlakk' Vrabec

Pestré jídelny

Podle zastaralé a nevyhovující vyhlášky se bude školní stravování řídit i v příštím školním roce. V nedávném vyjádření to avizoval Státní zdravotní ústav, a to i přesto, že Ministerstvo zdravotnictví dříve uvádělo jako termín návrhu změn už konec roku 2023. O nevyhovující situaci v jídelnách a nedostatečné nutriční kvalitě školních obědů se přitom ví už dlouho. Například v roce 2020 to ve své studii konstatoval sám Státní zdravotní ústav.

Plané sliby

Místo skutečných změn ale přicházejí jen další přísliby a zklamání. Otázku, co odpovědné instituce celé ty roky dělaly, si klademe marně. Každý školní rok, ve kterém jídelny zůstávají zavřené pro děti se specifickými stravovacími potřebami a zahazují svůj potenciál rozvíjet u dětí zdravý životní styl, je přitom zásadní. Počet takových dětí navíc stále roste - ve školních jídelnách se dnes nenají už každé čtvrté dítě.

Zatímco si 81 % rodičů přeje, aby byly školní jídelny otevřené všem dětem, z aktuálních dat z hygienických stanic vyplývá, že například dietní stravování nabízí jen necelá třetina zařízení. Do tohoto čísla navíc spadají také jídelny, které dietní obědy poskytují formou ohřevu jídla, které si děti donesou z domu.

Foto: Petr 'Zewlakk' Vrabec

Pestré jídelny

Dějepis patří do učebnic, ne na talíře ve školní jídelně. Vyzýváme ministra zdravotnictví, aby přešel od planých slibů k reálným krokům a zajistil zpracování nové vyhlášky tak, aby se ve školní jídelně již od příštího školního roku kvalitně najedly všechny děti.

Reakce ministerstva

Ministerstvo zdravotnictví na happening zareagovalo vyjádřením, kde mimo jiné píše, že „Změny, jakkoli nutné, nelze tlačit tzv. na sílu, ale naopak je nezbytné je připravovat s respektem ke školám, jejich jídelnám a jejich personálu, bez jejichž spolupráce a důvěry není změna možná.“

S tím do určité míry souhlasíme. Pokud by totiž ministerstvo splnilo svůj závazek a skutečně se drželo svého vlastního harmonogramu, mělo by návrh vyhlášky hotový nejpozději na konci roku 2023, a byl by dostatek času do září jídelny na úpravy vyhlášky přichystat. V programovém prohlášení vlády se ministr Válek dokonce zavázal, že legislativní změnu připraví už do konce roku 2022:

„Podpoříme zavedení dietního stravování ve školách a školkách. Podpoříme produkci lokálních potravin s důrazem na kvalitu a prevenci civilizačních chorob a také přidanou hodnotu v místě produkce a do konce roku 2022 připravíme legislativní podmínky pro tuto změnu“.

Foto: Petr 'Zewlakk' Vrabec

Pestré jídelny

Z vyjádření je navíc patrné, že MZd naprosto ignoruje realitu dětí, které už se v jídelnách stravují. Chybí také respekt k mladým lidem, kteří mají specifické stravovací potřeby, a kteří nemají v současném znění vyhlášky o školním stravování žádné zastání. A ministerstvo to nehodlá měnit ani v příštím školním roce.

Řešení akutní krize, jako je ta ve školním stravování, nelze připravovat v řádu několika let. Není možné chtít klid na práci, která už měla být dávno hotová. Zdraví mladých lidí není v dobré kondici, podíl dětí s nadváhou stoupl od roku 1996 z deseti na pětadvacet procent. Čtvrtina dětí se navíc ve školních jídelnách nenají, a častokrát si ani nemůže sníst vlastní donesené jídlo vedle svých spolužáků a spolužaček.

Proto věříme, že je velmi namístě, aby se nespokojení rodiče ozvali a požadovali lepší školní stravování a Pestré jídelny už od září 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz