Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šest měsíců jistoty. Ukrajinskou nemocnici napájí česká sluneční elektrárna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ekoklub

Světla na operačních sálech nebo zdravotnické přístroje na jednotce intenzivní péče - to je jen malá část vybavení ukrajinských nemocnic, pro které je nezbytný stabilní přísun elektrické energie.

Článek

Lékařky*i a pacientky*i ukrajinských nemocnic se ale na stabilní elektřinu ze sítě spoléhat nemohou - infrastrukturu poničily ruské útoky, a výpadky energie tak nejsou ničím výjimečným. Navíc nelze vyloučit, že se letošní zimu budou útoky opakovat.

Spolehlivé a dostupné řešení složité situace už půl roku funguje ve městě Žytomyr. Díky daru od české společnosti SOLSOL a naší sbírce Slunce pro Ukrajinu má tamní nemocnice na střeše vlastní solární elektrárnu. Ta nejenže představuje pojistku v případě výpadků elektřiny, ale je navíc jedním z kroků k zelené obnově Ukrajiny.

Kamion přeplněný pomocí

Čistou energii, která pomáhá se záchranou lidských životů, dodávají solární panely na střeše nemocnice od července 2023. Kompletní sluneční elektrárnu, která loni v létě putovala z České republiky do Ukrajiny, darovala firma SOLSOL. „Od začátku invaze poskytujeme finanční a materiální podporu Ukrajině. Vybudování solární elektrárny v Žytomyru nám připadalo jako logický krok, který spojí naše možnosti s tím, co tamní lidé nejvíce potřebují,“ vysvětluje provozní ředitel SOLSOLu Michal Hrabí.

Solární elektrárna má výkon 48 kW a je schopná pokrýt až 26 % celkové roční spotřeby nemocnice. Za prvních pět měsíců provozu vyrobila na střeše Žytomyrské nemocnie 17,5 megawatthodin elektřiny.

S nelehkým úkolem dopravit solární elektrárnu do Žytomyru pomáhala organizace Koridor UA. Kamion, který iniciativa zajistila, byl už před nakládkou z poloviny plný další nezbytnou pomocí pro Ukrajinu. Dlouho to vypadalo, že několik palet materiálu nebude možné vměstnat. Díky ohromnému odhodlání a vůli se ale nakonec podařilo všechny komponenty - solární elektrárna totiž zdaleka nejsou pouze samotné panely - umístit do návěsu. V závěru se pak do plného kamionu podařilo vměstnat ještě obsah jedné dodávky s oblečením pro nuceně vysídlené lidi z východu Ukrajiny.

Foto: NESEHNUTÍ

Slunce pro Ukrajinu

Foto: NESEHNUTÍ

Slunce pro Ukrajinu

Foto: NESEHNUTÍ

Slunce pro Ukrajinu

Sluneční energie pro další nemocnice

V rámci sbírky Slunce pro Ukrajinu chceme nyní v NESEHNUTÍ pomáhat v dalších městech. Na instalaci následující solární elektrárny z dlouhé řady těch, které budou chránit životy nemocných a raněných, nyní vybíráme 612 000 Kč.

Iniciativa ale není pouze o okamžité pomoci v nelehké době. Je navíc součástí širšího úsilí o stabilní energetickou podporu po celé Ukrajině, a to prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie. Jde o významný krok směrem k trvale udržitelné a bezpečné energetické infrastruktuře, která hraje klíčovou roli jak v době nestability, jako je současná ruské invaze, tak při následné obnově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz