Hlavní obsah
Lidé a společnost

Umění výměnou za pitnou vodu. Kde pomohou peníze z dobročinné UAukce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gulag.cz

Anna Dvor - Země zármutku

Tři vybavené lékárničky za skicák s kresbami. Generátor elektřiny za Artefakt z dubového dřeva. Umělecká díla z výstavy o ruské minulosti zachraňují životy v Ukrajině - díky charitativní aukci UAukce.

Článek

Nacházet potěšení a radost v umění patří mezi přirozené lidské vlastnosti. Pro mnoho Ukrajinek a Ukrajinců je to ale v současnosti jen těžko představitelný pocit. Spíše než obrazy potřebují pitnou vodu, spíš než sochy elektřinu a teplo. Přesto jsou tu umělecká díla, která mohou těm nejohroženějším skupinám lidí v Ukrajině pomoci - tři desítky artefaktů v online charitativní dražbě UAukce, jejíž výtěžek poputuje právě na pomoc obětem ruské agrese.

Foto: M. Kuba

Ukrajina - škody

Žízeň po pomoci

Ruské bombardování zničilo už loni na jaře vodovodní systém v ukrajinském Mykolajivu. Od té doby jsou kohoutky střídavě vyschlé nebo z nich teče voda, která není vhodná ani k mytí rukou, natož k pití. Pitná voda je k dispozici v cisternách rozmístěných ve městě. Ani ta ale není zcela nezávadná a rychle se kazí. Proto nejen do Mykolajivu pravidelně posíláme prostředky na čištění a dezinfekci vody.

Nejvíce jsou nedostatkem pitné vody ohroženi staří a nemocní lidé. Ti jsou odkázáni jak na čistící prostředky, tak na skupinu dobrovolnic*íků, která jim navzdory riziku dalších útoků vodu opatřuje. „Chodit pro vodu je pro mě velmi těžké, a tak jí doma skladuji co nejvíc. Protože se ale rychle kazí, potřebuji také dezinfekci a čistící prostředky. Všem českým přátelům, kteří mi pomáhají, moc děkuji,“ vzkazuje z Mykolajivu 86letá žena, které místní říkají teta Galie. Galie žije sama v sedmém patře a je tak, stejně jako mnoho dalších, odkázána na pomoc z České republiky a od tamních dobrovolnic*íků.

Foto: se svolením Larisy Kalik

Mnoho starých a nemocných lidí, kteří nutně potřebují podporu, zůstává v části Mykolajivu zvané Korabelny rajón. Vzhledem k tomu, že armáda přikázala všem obyvatelům této oblasti opustit své domovy, nemíří tam nyní v podstatě žádná pitná voda nebo jiná humanitární pomoc. Právě ti nejzranitelnější, staří, handicapovaní a nemocní lidé, ale často nechtěli nebo ani nemohli své domovy opustit. Společně s tamními iniciativami jsme vyslyšeli jejich prosbu a do oblasti posíláme zásilky s pomocí.

Pro lepší budoucnost

Jen za rok 2022 jsme do Mykolajivu, Kropyvnyckého a dalších míst přímo ohrožených ruskými útoky odeslali přes 900 balení purifikačních prostředků a více než 50 krabic naplněných léky. A pomáháme dál - spřáteleným organizacím, které v Ukrajině zůstávají a podporují nejzranitelnější dodáváme také výpočetní techniku, neprůstřelné vesty, generátory elektřiny nebo přímou finanční podporu. Stejně jako nádrže na vodu v Mykolajivu ale ani naše zdroje nejsou bezedné.

Foto: NESEHNUTÍ

Turnikety zastavující krvácení

Ve chvílích, kdy nám v kanceláři leží krabice s purifikačními tabletami nebo s turnikety na zastavování krvácení, nemáme často na umění ani pomyšlení. Díla z výstavy Sandarmoch - kde stromy mají tváře, v nás ale přesto emoce vyvolávají. Nejen tím, jak připomínají temnou a skrývanou kapitolu ruské historie, ale hlavně tím, jak nyní mohou pomoci budoucnosti Ukrajiny - zabránit dalším obětem ruské invaze a zasadit se o to, aby se tuto temnou kapitolu nikdy utajit nepodařilo.

Cena záchrany života

Přes třicet artefaktů z výstavy o popravišti Sandarmoch, kterou uspořádaly spolky Gulag.cz a Memorial, je možné až do 10. března zakoupit v online charitativní UAukci na portále LiveBid. Díla, která kupující v dražbě získají, tak budou spojená se silným příběhem skutečné pomoci lidem, kteří ji nutně potřebují. Každá získaná koruna totiž přispěje záchraně konkrétních lidských životů.

Foto: Gulag.cz

ALEXEJ LABZIN – Nezapomenutí

Například za vyvolávací cenu deset tisíc korun je možné v UAukci získat koláž Nezapomenutí od Alexeje Labzina, která připomíná některé z obětí stalinského teroru. Za stejnou částku pak pořídíme prostředky, které až na půl roku zajistí pitnou vodu čtyřem lidem jako je teta Galie. Za dvojnásobek je možné koupit soubor deseti fotografií zachycujících smutek rodin a příbuzných těch, kteří v Sandarmochu přišli o život. Stejná částka může zabránit tomu, aby další portréty truchlících vznikaly na Ukrajině. Poslouží totiž k nákupu až dvaceti lékárniček nebo k uhrazení téměř třiceti hodin psychologické pomoci pro přeživší, pro nás jen těžko představitelných, válečných traumat.

---

UAukce, pořádaná organizacemi Gulag.cz a NESEHNUTÍ, začala 24. února a potrvá do 10. března. Během dvou týdnů bude možné v online dražbě zakoupit přes tři desítky uměleckých děl z výstavy Sandarmoch - kde stromy mají tváře. Získané peníze poputují do Ukrajiny, kde pomohou zajistit základní potřeby jako je pitná voda nebo světlo těm nejzranitelnějším.

Děkujeme všem, kdo spolu s námi Ukrajině pomáhají a podporují naše humanitární aktivity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz