Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Davy turistů má rozptýlit nová aplikace od Ministerstva životního prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Envato Elements

Unikněte davům a objevte klidnější trasy, které zůstávají ve stínu populárních turistických cílů.

Článek

Pokud jste někdy navštívili Sněžku, Český ráj, Adršpach, nebo Moravský kras během hlavní turistické sezóny, pravděpodobně jste stejně jako my zažili frustraci z přeplněných parkovišť, dlouhých front, pomalého prodírání se skalními útvary a čekání před „esíčkami“ na přelidněných úzkých stezkách. Tyto zkušenosti dokážou rychle změnit očekávaný relaxační den v přírodě ve stresující a vyčerpávající zážitek.

Situace, kdy přírodní místa či kulturní památky místa trpí pod tíhou přílišné návštěvnosti, se nazývá overturismus. Tento fenomén se stává stále palčivějším problémem dnešní doby a nejenže zatěžuje lokální ekosystémy, ale rovněž kazí dojem z návštěvy daného, po ostatních stránkách jinak krásného místa.

Při pátrání na internetových diskuzích, portálech a brouzdání prstem po mapách lze najít nesčetné množství vhodných míst pro výlet, která jsou méně vytížená než třeba právě Sněžka, na kterou mimochodem v letní sezóně vystoupí denně i okolo 10 tisíc turistů. Dostupné informace ale nemusejí být vždy aktuální a samotné hledání a plánování také nějaký čas zabere.

Co kdyby tedy existoval způsob, jak získat tipy na výlety s aktuálními informacemi a navíc mimo tyto turisticky vysoce exponované lokality a trasy? Právě s tímto záměrem přichází nová aplikace s názvem Epu, kterou pod záštitou Ministerstva životního prostředí vyvinuly české společnosti Gatyer a Algodos.

Snahou této aplikace, která je kromě klasické webové (prohlížečové) verze zdarma dostupná také v obchodech Google Play a App Store, je rozptýlení turistického ruchu pomocí představení méně známých, ale podobně krásných míst či méně frekventovaných přístupových tras k nejznámějším turistickým cílům. Tomu má přispět spolupráce s národními parky a chráněnými krajinnými oblastmi (CHKO), které se budou podílet na vývoji nových tras.

Lokace nebudou na těch nejexponovanějších místech. To znamená, že v Krkonoších nepovedou na Sněžku, v Českém Švýcarsku nepůjdou kolem Pravčické brány. Nenajdete tam žádné lokality, kde už je dneska extrémní zájem turistů. Snažíme se lidi rozmělnit, přilákat k místům, která nejsou tak zalidněná a zároveň jsou stejně tak zajímavá
Ladislav Cirhan, ředitel společnosti Gatyer

Aplikace má ambice stát se užitečným pomocníkem informujícím například o aktuální vytíženosti turistických lokalit, mimořádných událostech, jako jsou například uzavírky stezek kvůli nepříznivému počasí či aktuální kapacitě volných parkovacích míst, což by mělo zjednodušit plánování výletů. Dále pro konkrétní trasy uvádí jejich výškový profil pro posouzení její fyzické náročnosti nebo tipy na zvířata a rostliny, které je možné na trase obvykle spatřit. Poskytuje zajímavosti a příběhy spojené s navštívenými místy, a nabízí uživatelům možnost zapojit se do zábavných a vzdělávacích her a kvízů. Nechybí ani interaktivní prvky jako komentáře od ostatních turistů nebo možnost sledovat, jak si vedete na trase v porovnání s ostatními.

Foto: https://ftp.algodos.cz/epu/media/

Aplikace Epu

Pro rychlejší nalezení vhodných výletů poskytuje různorodé filtry od délky trasy až například po vhodnost trasy pro pěší výlet, na kole, s dětmi, pro majitele psů nebo pro kočárky. V současné době nabízí aplikace přibližně 200 výletů s plánovaným přírůstkem o dalších 300.

Vzhledem k teprve nedávnému představení aplikace Epu sice hlásí někteří uživatelé občasné technické obtíže, ale její doladění by snad mělo být pouze otázkou času. V době našeho testování jsme se již nesetkali s žádnými obtížemi, které by nám bránily v jejím používání.

Mnohem důležitějším ukazatelem dlouhodobé udržitelnosti této aplikace bude spíš to, jakým způsobem bude rozšiřována po obsahové stránce a jak kvalitní skutečně budou zveřejňované tipy na výlety.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz