Hlavní obsah
Finance

Index VIX. Vše co potřebujete vědět o indexu strachu a volatility

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Chcete vědět co to je index VIX - Index strachu a volatility? Jak funguje index VIX? Co znamená, když je index VIX nízký? Co znamená, když index VIX roste? Vše se dozvíte v tomto článku.

Článek

Co to je index VIX?

VIX je symbol a populární název indexu volatility CBOE Chicago Board Options Exchange, populárního měřítka očekávané volatility akciového trhu na základě opcí na index S&P 500. Index VIX se často označuje jako index strachu.

Index volatility neboli VIX je jedním z nejběžnějších ukazatelů nálady na trhu. Pro tradery představuje VIX nejen užitečný nástroj pro hodnocení rizika, ale také příležitost, jak na volatilitě jako takové vydělat.

Jak funguje index VIX?

Index VIX se vypočítává z cen opcí na index SPX a vyjadřuje se v procentech. VIX je odvozený z opcí na akcie S&P 500 na 30 dní po datu měření, přičemž cena každé opce představuje očekávání trhu ohledně 30denní výhledové volatility.

Výsledná formulace indexu VIX představuje měřítko očekávané volatility trhu, na němž lze založit očekávání další volatility akciového trhu v blízké budoucnosti.

Pokud hodnota indexu VIX:

  • roste – pak pravděpodobné index S&P 500 klesá
  • klesá – pak je index S&P 500 pravděpodobně stabilní

Přestože index VIX měří pouze volatilitu indexu S&P 500, běžně se používá jako měřítko pro celý americký akciový trh. Proto se indexu VIX také říká index strachu, protože měří míru strachu a stresu na trhu.

Co znamená, když je index VIX nízký?

Když je index VIX nízký, znamená to, že na trhu panuje menší strachvětší stabilita. VIX má obvykle negativní korelaci s indexem S&P 500, takže když je VIX nízký, index S&P 500 obvykle zažívá růst ceny.

Co znamená, když index VIX roste?

Když index VIX roste, znamená to, že dochází k výrazným cenovým výkyvům indexu S&P 500. Index VIX má obvykle zápornou korelaci s indexem S&P 500, takže v obdobích napětí na trhu index VIX roste.

Anketa

Investujete?
Ano investuji
50 %
Ne neinvestuji
50 %
Ne ale plánuji začít
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz