Hlavní obsah
Finance

Roboti přebírají kontrolu: Budoucnost automatizovaného investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nezávislý rádce/DALL·E 2

Automatizované investování

Jak už napovídá název, v oblasti financí dochází k výraznému posunu směrem k automatizaci. Robo-advisory platformy převrací tradiční přístupy k investování naruby.

Článek

Automatizované investování přináší nové možnosti pro individuální investoryvelké finanční instituce, které se snaží zefektivnit a zjednodušit proces investování.

Co je to automatizované investování?

Automatizované investování, známé také jako „robo-advising“, spočívá v použití algoritmů založených na umělé inteligenci k správě investičního portfolia klienta. Tyto systémy pracují na základě klientových finančních cílů, tolerancí k riziku a investičního horizontu.

Lidé obvykle vyplní počáteční dotazník, který pomáhá algoritmu určit nejlepší investiční strategii.

Jak roboti mění investování?

Robo-advisory platformy umožňují širší přístup k investičním službám díky sníženým nákladům a minimálnímu potřebnému kapitálu na vstup. Výsledkem je demokratizace investic, když nyní mohou i méně zkušení investoři využívat sofistikované strategie, které byly dříve dostupné pouze velkým investičním fondům.

Přínosy automatizovaného investování:

  • Nízké náklady: Robo-advisory platformy obvykle účtují nižší správcovské poplatky než tradiční investiční poradci.
  • Optimalizace portfolia: Algoritmy pravidelně revidují a přizpůsobují portfolia, aby zůstala v souladu s cílovými podmínkami.
  • Emoční odstup: Algoritmy nerozhodují na základě emocí, což může vést k racionálnějším investičním rozhodnutím.

Jak investovat pomocí robo-advisory platforem?

V České republice jednou z platforem, která nabízí automatizované investování, je Portu. Tato platforma umožňuje uživatelům investovat do široké palety aktiv, od akciídluhopisů po ETF a jiné finanční nástroje. Portu využívá pokročilé algoritmy pro správu portfolií a zajištění, že investice jsou v souladu s individuálními cíli uživatelů.

Automatizované investování je nejen budoucností finančního sektoru, ale již dnes formuje způsob, jakým lidé spravují své finance. Díky technologiím, jako jsou robo poradci a platformy typu Portu, jsou investice dostupnější, efektivnější a cenově dostupnější.

Anketa

Investujete pomocí robo-advisory Platforem (např. Portu, Fondee atd.)?
Ano investuji
100 %
Ne neinvestuji
0 %
Tyto investiční platformy neznám
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Investiční platforma Portu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz