Hlavní obsah

Jak nejlépe refinancovat hypotéku v roce 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Pokud máte hypotéku tak máte možnost snížit své měsíční splátky jejím refinancováním. Refinancováním mohou majitelé domů ušetřit mnoho peněz. Zde jsou naše tipy jak nejlépe refinancovat hypotéku.

Článek

Refinancováním mohou majitelé domů ušetřit peníze tím, že si zafixují nižší úrokovou sazbu (pokud je jejich stávající hypotéka úročena vyšší sazbou, než jsou současné tržní sazby), nebo zkrátit dobu splácení hypotéky, aby byl jejich dům splacen rychleji.

Správný výběr hypotéky nebo refinancování vám může ušetřit hodně peněz. Hledání té správné hypotéky může být náročné, ale náš průvodce vám poradí krok za krokem, jak najít to nejlepší refinancování hypotéky v roce 2024.

Refinancování hypotéky kalkulačka 2024

V roce 2024 je refinancování hypotéky stále populárnější možností pro majitele domů, kteří chtějí využít lepších úrokových sazeb nebo změnit podmínky své stávající hypotéky. Klíčovým nástrojem v tomto procesu je kalkulačka refinancování hypotéky. Tato hypoteční kalkulačka vám umožní rychle porovnat různé možnosti refinancování a vidět, jak se změní vaše měsíční splátky, celkové úrokové náklady a doba splácení. Při výběru nejlepšího refinancování je důležité zvážit několik faktorů:

1. Zjistěte, zda se vyplatí hypotéku refinancovat

Jedním z nejlepších důvodů pro refinancování hyptéky je snížení úrokové sazby stávajícího úvěru. Refinancování se vyplatí, pokud se vám podaří snížit úrokovou sazbu alespoň o 2 %. Mnoho odborníků však tvrdí, že i 1% úspora je již dostatečnou motivací k refinancování. Dobrým zdrojem informací, který vám pomůže s rozhodnutím, je hypoteční kalkulačka.

2. Začněte řešit refinancování hypotéky

Řešit refinancování hypotéky je vhodné již 4 měsíce před koncem probíhajícího období fixace. V tuto dobu je vhodné se již začít připravovat. K refinancování hypotéky je standardně potřeba:

  • Původní smlouva o hypotečním úvěru
  • Dva doklady totožnosti (například OP a cestovní pas nebo řidičský průkaz)
  • Příslušná zástavní smlouva
  • Nabývací titul k nemovitosti, která slouží jako zástava
  • Snímek katastrální mapy a výpis z katastru nemovitostí
  • Potvrzení o příjmu nebo několik výpisů z úvěrového účtu (dle požadavků banky)
  • Číslo účtu, kam by nová banka měla zaslat finanční prostředky
  • Datum předčasného splacení původního hypotečního úvěru
  • Souhlas původní banky s dočasným přistoupením nové banky na druhé místo v zástavě
  • Příslib o vymazání zástavního práva k nemovitosti a zrušení vinkulace pojistného plnění po uhrazení pohledávky a vyčíslení zůstatku úvěru
  • Původní nebo nový odhad nemovitosti a fotografie současného stavu nemovitosti (interiér a exteriér).

3. Vyberte nejlepší refinancování hypotéky

Přibližně 3 měsíce před koncem fixačního období je ideální začít oslovovat banky s žádostí o refinancování hypotéky. K rychlému porovnání aktuálních parametrů hypoték jednotlivých bank můžete využít také hypoteční kalkulačku.

Co je to hypotéka?

Hypoteční úvěr (hypotéka) je úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti. Nejčastěji se používá k nákupu nemovitosti za účelem bydlení či pronájmu. V ČR se pomocí hypotéky také velmi často financují celkové rekonstrukce, přístavby či rozšíření rodinných domů například o půdní vestavbu. Hypotéku lze také využít k finančnímu vypořádání se spoluvlastníky či spoludědici.

Co je to refinancování hypotéky?

Refinancování hypotéky představuje splacení stávajícího hypotečního úvěru novým hypotečním úvěrem s odlišnými, zpravidla výhodnějšími podmínkami a nižší úrokovou sazbou.

Dlužník zpravidla žádá o refinancování hypotéky těsně před koncem období fixace úrokové sazby a obvykle v situaci, kdy je nabídka nových podmínek od nové banky výhodnější než nabídka banky, která poskytla původní hypoteční úvěr.

Je refinancování hypotéky dobrý nápad?

Obecně platí, že pokud vám refinancování ušetří peníze a pomůže rychleji splatit hypotéku, je to dobré rozhodnutí. Nejvhodnější je tak učinit, pokud můžete snížit úrokovou sazbu minimálně o 1 % a plánujete ve svém domě bydlet dostatečně dlouho.

Anketa

Plánujete v blízké době refinancovat hypotéku?
Ano plánuji
100 %
Ne neplánuji
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz