Hlavní obsah

Jak ušetřit peníze: 15 osvědčených způsobů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Každá koruna se počítá, když jde o úsporu peněz. Tento návod vám pomůže krok za krokem vytvořit jednoduchou a realistickou strategii, abyste mohli spořit na všechny své krátkodobé i dlouhodobé cíle.

Článek

15 osvědčených způsobů, jak ušetřit peníze

1. Sestavte si rozpočet

Sestavení rozpočtu je nejrychlejší způsob, jak ušetřit peníze. Pokud máte pod kontrolou svůj rozpočet, máte pod kontrolou i své finance. Rozpočet je základem každého spořicího plánu. Sestavení rozpočtu vám pomůže najít rovnováhu mezi výdaji a úsporami v průběhu celého roku.

Návod, jak si sestavit rozpočet, abyste mohli začít rychle šetřit:

  1. Sledujte své finance během celého měsíce (všechny příjmy a výdaje).
  2. Porovnejte své měsíční příjmy s měsíčními výdaji a zjistěte, zda se vám aktuálně daří ušetřit nějaké peníze.
  3. Identifikujte výdaje, které můžete snížit.
  4. Pravidelně vyhodnocujte své pokroky a v případě potřeby je upravujte.

2. Sledujte své výdaje

Šetření často začíná tím, že méně utrácíte. Ať už se jedná o nové oblečení nebo každodenní návštěvu restaurace, většina lidí dokáže najít věci, které by mohla ze svého rozpočtu vyškrtnout. Především buďte opatrní při utrácení značných částek za pravidelné nákupy, jako jsou dárky nebo dovolená.

Je velmi důležité sledovat své každodenní výdaje, abyste nežili nad své poměry. Z výpisu z účtu zjistíte, kolik peněz vám na účet přichází a kolik odchází. Můžete je pak porovnat se svým rozpočtem a zjistit, zda se ho držíte, nebo ne. Poté se můžete zaměřit na oblasti, kde můžete ještě ušetřit. Ušetřené peníze následně posílejte na spořící účet.

Své výdaje můžete sledovat například pomocí aplikace Wallet . Tato aplikace vám pomůže flexibilně plánovat rozpočty a sledovat výdaje, abyste měli své finance pod kontrolou a mohli se soustředit na své budoucí cíle.

3. Založte si spořicí účet

Část svého měsíčního příjmu spořte hned, jakmile ho dostanete. Nechte si část výplaty posílat přímo na spořicí účet nebo si nastavte automatický převod z běžného účtu na spořicí účet. Téměř všechny banky nabízejí automatické převody mezi běžnými a spořicími účty. Pokud máte peníze na spořicím účtu, dostáváte úrok ze zůstatku na účtu a peníze můžete kdykoli vybrat.

V neustálém konkurenčním boji mezi bankami o nové zákazníky se objevují příležitosti k získání bonusů a odměn za založení účtu. Tyto akce jsou sice obvykle nabízeny na omezenou dobu, ale také bývají pravidelně obnovovány.

Ušetřené peníze pak můžete například investovat. Spoření peněz a jejich investování spolu úzce souvisí. Abyste mohli peníze investovat, musíte je nejprve naspořit. To zabere mnohem méně času, než si myslíte, a můžete to udělat po velmi malých krocích.

Pokud jste nikdy nespořili, můžete začít tím, že si budete odkládat pouhých 200 Kč týdně. To se nemusí zdát mnoho, ale v průběhu roku to dělá více než 10 000 Kč. Peníze můžete posílat na spořící účet, který je oddělen od běžného účtu.

Je zřejmé, že se spořícím účtem mnoho peněz nevyděláte. Výhodou spořícího účtu ale je, že na něj můžete posílat malé částky a mít nulové riziko ztráty. Spořící účet můžete použít jako místo pro akumulaci většího množství kapitálu pro budoucí investice (např. do akcií, ETF, nemovitostí atd.).

Chcete vědět jak začít investovat? Pokud jste připraveni začít investovat, ale nejste si jisti, jaké první kroky při investování podniknout, jste na správném místě. My vás naučíme, jak na to. Na níže uvedené stránce vám ukážeme, jak investovat do akcií, ETF fondů nebo nemovitostí.

4. Zkontrolujte své pojistné smlouvy

Zkontrolujte všechny své pojistné smlouvy. Může se stát, že máte příliš mnoho pojištění a zbytečně plýtváte penězi, nebo naopak nejste dostatečně pojištění.

Na trhu je mnoho pojištění, se kterými můžete ušetřit peníze. Například Mutumutu umožňuje svým zákazníkům výrazně ušetřit, když ukáží, že žijí aktivně a starají se o své zdraví. Nabízí až 30% slevu z ceny pojištění.

5. Refinancujte dobře svou hypotéku

Pokud máte hypotéku tak máte možnost snížit své měsíční splátky jejím refinancováním. Refinancováním mohou majitelé domů ušetřit peníze tím, že si zafixují nižší úrokovou sazbu (pokud je jejich stávající hypotéka úročena vyšší sazbou, než jsou současné tržní sazby), nebo zkrátit dobu splácení hypotéky, aby byl jejich dům splacen rychleji.

Jedním z nejlepších důvodů pro refinancování hyptéky je snížení úrokové sazby stávajícího úvěru. Refinancování se vyplatí, pokud se vám podaří snížit úrokovou sazbu alespoň o 2 %. Mnoho odborníků však tvrdí, že i 1% úspora je již dostatečnou motivací k refinancování. Dobrým zdrojem informací, který vám pomůže s rozhodnutím, je hypoteční kalkulačka.

Správný výběr hypotéky nebo refinancování vám může ušetřit hodně peněz. Hledání té správné hypotéky může být náročné, ale náš průvodce vám poradí krok za krokem, jak najít to nejlepší refinancování hypotéky v roce 2024.

6. Zbavte se svých dluhů

Měsíční splátky dluhů jsou největším žroutem peněz, pokud jde o úspory. Čím déle se splácením dluhu otálíte, tím je dluh větší. Proto se snažte své dluhy splatit co nejdříve. Jakmile splatíte své dluhy, můžete uvolněné peníze začít spořit nebo investovat.

7. Splaťte svou kreditní kartu

Každý měsíc splaťte své kreditní karty v plné výši. Úplné a včasné splacení kreditní karty je nejlepší způsob, jak se vyhnout úrokům a poplatkům za pozdní splácení.

8. Zkuste snížit své výdaje za energie

V domácnosti můžete provést několik změn, které vám pomohou snížit průměrnou spotřebu elektřiny. Zamezte plýtvání energií vypínáním nepoužívaných spotřebičů a světel. Kupte si energeticky úsporné žárovky a spotřebiče (např. myčku, pračku atd.). Vyměňte staré spotřebiče za nové. Pokud můžete, používejte místo klimatizace ventilátor nebo si místo topení oblečte svetr.

Solární panely na střechu jsou skvělým způsobem, jak ušetřit peníze za energie. Solární energie může nabídnout výrazně nižší účty za elektřinu po celý život a vy můžete začít šetřit ihned po instalaci solárních panelů.

Na českém trhu naleznete mnoho poskytovatelů řešení v oblasti obnovitelných zdrojů energie, kteří nabízejí kompletní realizaci fotovoltaikytepelných čerpadel.

Pořídit si lze jednotlivé solární panely na střechu nebo rovnou celou fotovoltaickou elektrárnu pro rodinný dům. Více informací o solárních panelech naleznete v níže uvedeném článku.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce v blízké budoucnosti rozšířit nabídku dotací na úspory energií pro české domácnosti v rámci nového doplňkového programu Nová zelená úsporám Light pro financování dílčích renovací zaměřených hlavně na snížení energetické náročnosti.

9. Ovládněte své nákupní impulzy

Kreditní karty, bankomaty a online nakupování umožňují utrácet peníze snadněji než kdykoli předtím. Zejména za věci, které spíše chceme než potřebujeme. To jestli podlehneme pokušení impulzivně nakupovat, obvykle závisí na naší vůli.

Opravdu potřebujete nový mobilní telefon každý rok? Když je peněz nedostatek, neměly by se utrácet, pokud to není nezbytně nutné. Snažte se tedy ovládnout své nákupní impulzy.

10. Využívejte slevy a slevové kódy

Mnoho peněz můžete ušetřit aktivním vyhledáváním slevových akcí a použitím slevových kódů. K dispozici jsou slevové kódy na téměř všechny druhy zboží a služeb. Tipy na nejlepší akce a slevy naleznete na této stránce.

11. Zrušte členství a předplatné

Máte představu o tom, kolik utrácíte za členství předplatné? Pravdou je, že pravděpodobně platíte mnohem více, než si myslíte.

Máte zaplacené členství v posilovně nebo předplatné časopisů? Pokud toto členství nebo předplatné nevyužíváte, možná by bylo dobré je zrušit nebo najít levnější variantu, která vám bude lépe vyhovovat.

Místo posilovny můžete začít cvičit doma nebo venku s vlastní váhou, bez vybavení, s pomocí TRX systému nebo posilovacích gum.

12. Prodejte nepoužívané věci

Pokud chcete rychle získat nějaké peníze, vyplatí se provést audit všech nepoužívaných věcí a následně je prodat. Nepoužívané věci můžete prodat online přes Aukro nebo Facebook Marketplace.

13. Snažte se věci opravovat sami

Skvělým způsobem, jak výrazně ušetřit, je pokusit se opravit vše, co se rozbije, vlastními silami. Pokud jste například zruční v šití, možná se vám podaří oblečení opravit, než abyste ho vyhodili.

Na internetuYouTube dnes najdete návody, jak opravit prakticky cokoli.

14. Přestaňte kouřit

Skoncování s kouřením nejen zlepší váš zdravotní stav, ale také přinese velké finanční úspory už jen tím, že si nebudete kupovat cigarety. Kouření způsobuje mnoho druhů zdravotních problémů, které vedou k vyšším výdajům kuřáků na zdravotní péči.

Abyste se raději drželi úspor, než abyste kouřili, přemýšlejte o něčem, na co byste tyto peníze chtěli použít. Může to být nové auto, dovolená nebo dokonce vytvoření finanční rezervy. Pokaždé, když budete přemýšlet o koupi krabičky cigaret, můžete si představit, čeho se místo toho vzdáte.

15. Zůstaňte na dovolenou v Česku

Místo toho, abyste utratili desetitisíce za dovolenou v zahraničí, poohlédněte se po zábavných dovolených v blízkosti svého domova.

Dovolená v Česku vyjde levněji a nemusíte se omezovat pouze na pobyty v chatách nebo kempech. Navštívit můžete i tuzemské hotely, které nabízí služby evropské úrovně. Velkou výhodou také je, že nemusíte dovolenou plánovat s předstihem několika týdnů.

Širokou nabídku dovolené v Česku naleznete například na Invia.cz nebo Radynacestu.cz.

Shrnutí

Existuje mnoho způsobů, jak ušetřit peníze, které vám pomohou vytvořit jednoduchou a realistickou strategii, abyste mohli spořit na všechny své krátkodobé i dlouhodobé cíle.

Zde je 15 nejlepších způsobů, jak ušetřit peníze:

  1. Sestavte si rozpočet
  2. Sledujte své výdaje
  3. Založte si spořící účet
  4. Zkontrolujte své pojistné smlouvy
  5. Refinancujte dobře svou hypotéku
  6. Zbavte se svých dluhů
  7. Splaťte svou kreditní kartu
  8. Zkuste snížit své výdaje za energie
  9. Ovládněte své nákupní impulzy
  10. Využívejte slevy a slevové kódy
  11. Zrušte členství a předplatné
  12. Prodejte nepoužívané věci
  13. Snažte se věci opravovat sami
  14. Přestaňte kouřit
  15. Zůstaňte na dovolenou v Česku

Zdroj: Více informací naleznete na Nezavislyradce.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz