Hlavní obsah
Hry

Že jsou šachy těžké? To jste ještě nezkusili go

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Niccoluměna

V Evropě jsou nejvíce populární deskovou hrou šachy. V Asii na to mají jiný názor, už 4 000 let! V tomto článku vás seznámím s elegantní deskovou hrou, kterou možná ještě neznáte.

Článek

Desková hra go (čti go, nikoli gou), která vznikla přibližně před 4 tisíci lety v Číne je charakteristická pro velmi jednoduchá pravidla (dokonce mnohem jednodušší, než mají šachy). Obsahuje totiž jednu hrací desku se základní velikostí 19×19 (Pozor! Go se hraje na průsečíky, nikoliv na pole, jak jsme z většiny her zvyklí) a kameny v černé a bílé barvě.

Tyto kameny se pokládají na desku a dva protihráči si tvoří území. Kdo ho má na konci více, vyhrál. Jednoduché, že ano? Jak je tedy možné, že se jedná o nejtěžší deskovou hru na světě? Skryté kouzlo je v možnosti kombinací, ze kterých hráč v průběhu partie volí. Zatímco šachový hráč může na soupeře reagovat přibližně 35 způsoby, hráč go jich má cca 250.

Foto: Niccoluměna

Brouk na desce go

Tato hra je provázána hlubokou filozofií a skrytými smysly. Oproti šachům se začíná na prázdné desce, která znázorňuje čistotu a neposkrvňenost. Primárním cílem hry je budovat, nikoliv ničit. Zároveň má každý kámen stejnou hodnotu a dohromady tvoří silné a slabé skupiny, se kterými hráč pracuje. V průběhu partie dochází ke spoustě zvratům a bojům s egem, ve kterých se hráč rozhoduje, zda má v danou chvíli zvolit spíše defenzivní, nebo ofenzivní taktiku, aby nakonec nedoplatil. Je důležité být prozíravý a číst v protějším hráči. Zároveň je go velice o propočtu tahů do budoucnosti. Kdo dokáže dopočítat dále, vyhrává. Jak už jsem sama zjistila, tato schopnost se dá velmi rychle zlepšovat, pokud se cvičí. Je tedy pro každého možné začít hned go hrát.

Foto: Niccoluměna

Rozházené kameny u piva

Jedná se o kreativní hru, ve které má každý hráč (goista) možnost předvést svůj osobitý styl, který mu je blízký a zároveň mít šanci vyhrát. Oficiální turnaje jsou zaznamenávané, takže goista postupuje v úrovních a může sledovat svůj postup. V Česku se koná přibližně 8 turnajů ročně a každý nový i stálý hráč je srdečně zvaný. Bližší informace ke hře a české go komunitě i k akcím naleznete zde: https://goweb.cz/ .

Anketa

Znali jste hru go?
Ano, znal/a jsem ji z doslechu.
60,2 %
Ano, hraju ji.
20,4 %
Neznal/a jsem ji.
19,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Go_(deskov%C3%A1_hra)

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0achy

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie_technologie/pocitac-poprve-porazil-cloveka-v-asijske-deskove-hre-go_201601281229_akottova2

a vlastní zkušenosti :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kameny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám