Článek
Budeme potřebovat:
1 kg hladké mouky
180 g třtinového cukru
100 g rozpuštěného másla
4 žloutky
60 g droždí
špetka soli
500 ml mléka
Citrónová kůra
Náplň:
Tvarohová: do tvarohu přidejte jedno vejce, škrob, malinko cukru a kapku rumu.
Postup:
1. Nejprve si zahřejeme mléko, přidáme cukr, pár lžic hladké mouky, a nakonec rozdrobené droždí. Vše důkladně promícháme a necháme kvásek růst.
2. Zbylou mouku, citrónovou kůru, špetku soli a zbytek cukru smícháme v míse.
3. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky.
4. Zaděláme hladké a pružné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
5. Mezi tím si připravíme náplň, my máme nejraději tvarohové, ale výběr náplně je na vás.
6. Nakynuté těsto vyválíme asi na 1.5 cm tlustý plát. Ten rozkrájíme na široké čtverce. Neplníme oblíbenou náplní. Nakonec je zabalíme.
7. Hluboký pekáč si vymažeme olejem a buchty do něj poskládáme vedle sebe. Kde je necháme ještě chvíli vykynout, ale stačí asi jen 10 minut.
8. Troubu zapneme na 180 stupňů.
9. Buchty potřeme olejem a pečeme asi 20-25 minut.
10. Po vychladnuti zasypeme moučkovým cukrem.
- Recepty mé babičky