Hlavní obsah
Cestování

Hurá na jaře do Jičína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

Milujete také přírodu, zejména na jaře, kdy všechno rozkvétá a začínají létat první včelky? Chcete si užít nejen krásu přírody, ale i kouzlo pohádkového města? Pak vyražte, stejně jako my, do Jičína.

Článek

Čím je Jičín zajímavý?

Jak už každý určitě ví, Jičín je skutečně pohádkové město. I když v něm už nenajdete ani Rumcajse ani knížepána, určitě stojí za návštěvu. Pokud budete pořádně hledat, můžete objevit i Rumcajsovu ševcovnu, a dokonce i jeho svět.

Jak se do Jičína dostat

Doporučuji začít vaši návštěvu Jičína přímo v srdci města, na Valdštejnově náměstí. Zde se nachází parkoviště, které je však placené. A jestliže hledáte bezplatné parkování, můžete své auto nechat celý den na parkovišti na Tobolce, které se nachází kousek od náměstí za zimním stadionem. Pokud se do Jičína vydáte vlakem nebo autobusem, nemusíte se bát, není to z nádraží do centra města daleko.

Trasa směr příroda

Z Valdštejnova náměstí projdete Valdickou bránou, která dominuje nejen celému náměstí, ale také celému Jičínu. Následně se vydáte směrem k Lipové aleji. Nejprve narazíte na ulici Havlíčkova, která je na jaře posetá růžovými květy. Když si dostatečně užijete tuto pohádkovou scenérii, která potěší nejen vaše čichové smysly, narazíte na Lipovou alej dlouhou asi tři kilometry. Celou dobu vede rovná a upravená cesta mezi lípami a zároveň si prohlédnete i část města.

Po třech kilometrech dorazíte do Sedliček u Jičína, kde stojí za návštěvu Valdštejnská Lodžie. Vstupné je dobrovolné a nezapomeňte navštívit i místní kavárnu a za hezkého počasí si i Vaše ratolesti mohou pohrát na malém, avšak originálním hřišti. Pokud vám ještě zbydou síly a energie, můžete se vydat až na horu Zebín, okud je nádherný výhled na Jičín i do jeho okolí. Ale jestliže máte s sebou kočárek nebo se bojíte výšek, tak se hlavně nevzdávejte, asi v polovině kopce se nachází mezi stájemi kavárna u koní. U lodžie najdete i ukazatel. Kavárna je za hezkého počasí otevřená.

V kavárně si můžete dát nejen kávu, ale i točené pivo z nedalekého minipivovaru. Tím můžete doplnit energii, jelikož se zrovna nacházíte v polovině cesty - pokud si ovšem nechcete trasu prodloužit. Zde se můžete rozhodnout pokračovat delší cestou okolo rozhledny Čežovka, nebo jít panelovou cestou kolem výběhu s koňmi zpět do aleje a vrátit se do Jičína.

Trasa má něco okolo 8 kilometrů a zvládnou ji jak maminky s kočárkem, tak i velcí i malí cyklisté. Nebojte se vzít s sebou vašeho čtyřnohého mazlíčka, v každé kavárně na něj čeká miska s vodou.

A kde se najíst?

V půli cesty narazíte na Vilu Libosad. Když je teplo, můžete se usadit v její krásné zahradě s jezírkem. Pokud si však chcete nechat oběd až na konec vaší výpravy, na náměstí najdete několik restaurací.

Co když se pokazí počasí?

Za nepříznivého počasí se můžete podívat do místního muzea na zámku, který je přímo na Valdštejnově náměstí. Jak už jsem zmínila, na náměstí se také nachází Rumcajsův svět a mincovna. Za branou najdete ukazatele na Rumcajsovu ševcovnu. Jestli si raději používáte nějakou tu sportovní aktivitu tak neváhejte navštívit místní aquacentrum.

Závěr

Na závěr bych vám chtěla jen dodat, abyste si výlet, ať už do Jičína nebo kamkoliv jinam, užili, a hlavně si užili blízkosti těch, kteří s vámi na výlet půjdou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám