Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se slaví Velikonoce v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay

Mazanec, beránek a pomlázka to jsou symboly, které dnes zná téměř každý z nás. Jak, ale slaví Velikonoce naši němečtí sousedé? Barví také vajíčka? Nebo snad pletou pomlázku? Pojďte se mnou podívat na velikonoční zvyky v Německu.

Článek

Kdy se vlastně v Německu Velikonoce slaví?

Stejně jako u nás, i každý Němec se musí vypořádat se změnou data Velikonoc každý rok, jelikož se slaví první pondělí po prvním jarním úplňku. Pro křesťany v Německu začínají Velikonoce Květnou nedělí a končí Velikonočním pondělím. A podobně jako v České republice, i v Německu jsou Velký pátek a Velikonoční pondělí dny, kdy se obvykle nepracuje.

Velikonoční zajíček

V Německu v pondělí ráno u svých dveří pravděpodobně nebudete čekat koledníky. Místo toho dětem velikonoční nadílku nosí Velikonoční zajíček. Ten jim může schovat čokoládová vajíčka a jiné dobroty třeba na zahradě.

Velikonoční ohně

Velikonoční ohně, známé v Německu jako „Osterfeuer“, jsou tradiční součástí oslav Velikonoc. Tyto velké ohně se zapalují na Velikonoční sobotu po západu slunce a symbolizují přechod od tmy ke světlu.

Malování vajíček

Ano, i naši němečtí sousedé malují na Velikonoce vajíčka a kraslice, stejně jako my. Obvykle je barví již v pátek, aby s nimi mohli být po celou dobu Velikonoc. Některé rodiny dokonce zavěšují barevná vajíčka na větvičky kolem domu.

Jídlo

Velikonoční stůl v Německu je plný různých pochoutek. Kromě tradičních barvených vajíček, které jsou oblíbené po celé zemi, se v mnoha domácnostech pečou speciální chleby a koláče, které dodávají svátkům slavnostní atmosféru. Neodmyslitelnou součástí jsou také dorty ve tvaru beránka, symbolizující nový začátek, a sladký chléb, který přináší radost nejen dětem, ale i dospělým. Tyto velikonoční speciality nejen že krásně vypadají, ale také skvěle chutnají a jsou důkazem bohaté gastronomické tradice Německa.

Zvyky regionů

Vzhledem k tomu, že Německo je rozlehlá země, existují různé regionální zvyky. V některých oblastech, například, mladé ženy vstávají v pondělí ráno brzy, aby se umyly studenou vodou ze studny. Tento rituál má podle tradice zajistit, že zůstanou po celý rok mladé a zdravé.

Závěr

Ráda bych vytvořila více článků na téma „Jak slaví Velikonoce v různých zemích“. Pokud vás zajímá konkrétní region, napište mi do diskuse. Doufám, že se na všechny vaše návrhy dostanu. Všem přeji příjemný příchod jara.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám