Hlavní obsah

Jak se slaví Velikonoce ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dennis Sylvester Hurd

Ve Španělsku se Velikonoce slaví odlišně než u nás. Tam se tato doba nazývá Semana Santa, což v překladu znamená Svatý týden. Nyní se podíváme, zda Španělé tyto svátky prožívají více v duchu barevných oslav, nebo dávají přednost svaté mši.

Článek

Semena Santa

Tento termín, který v překladu znamená Svatý týden, již sám o sobě na povídá něco o charakteru velikonočních svátků ve Španělsku. Hlavní součástí Semana Santa jsou náboženské průvody, které jsou doprovázeny alegorickými vozy, znázorňující Pannu Marii nebo Ježíše Krista. Tuto tradici udržují katolická náboženská bratrství a společenství během posledního týdne postu.

Jaké mají ve španělsku zvyky a tradice

Panenky Jidáše

Ve Španělsku je jednou z fascinujících tradic, které ožívají během Velikonoc, tzv. Panenky Jidáše. Tyto figurky jsou vytvořeny jako symbolické zobrazení biblické postavy Jidáše Iškariotského, který je známý pro svou zradu Ježíše. Během oslav jsou tyto panenky dramaticky hozeny do vzduchu, roztrhány a nakonec spáleny. V některých vesnicích jsou dokonce obrovské panenky Jidáše vystaveny na náměstích a zapáleny před shromážděním davem. Tato tradice je nejen součástí velikonočních oslav, ale také způsobem, jak lidé vyjadřují svůj hněv a zklamání z Jidášovy zrady. Je to také symbolický rituál, kterým se lidé zbavují zla a hříchu.

Tančící vejce

Známé jako „L’ou com balla“, je tradice v Katalánsku během svátku Těla a Krve Páně (Corpus Christi). Vejce je zavěšeno na svislý proud vodní fontány, kde začne otáčet, aniž by padlo, a tedy „tančí“. Fontány s tančícím vejcem jsou také zdobený květinami a čerstvým ovocem. Tato tradice se koná v několika městech v Katalánsku, včetně Barcelony.

A na čem si Španělé v tyto svátky pochutnají?

Během Velikonoc si Španělé pochutnávají na různých tradičních pokrmech. Jedním z nejznámějších je „torrijas“, což je pokrm z tradičního španělského chleba, vajec, olivového oleje a mléka. Tento skromný pokrm si můžete vychutnat během celého Svatého týdne. Na Velikonoční pondělí si můžete dát masový koláč zvaný „Hornazo“, který se připravuje z vepřového masa, vajec a chorizo klobásy. A pro milovníky sladkého je tu dezert zvaný „Flores de Semana Santa“ (Velikonoční květiny), který se připravuje po celou dobu trvání Svatého týdne.

Závěr

Ano, přesně tak. I když se zdá, že Španělé slaví Velikonoce spíše v duchu modliteb a smutku za ukřižování Krista, jejich kreativita, průvody a bohaté pokrmy ukazují, že si tuto dobu dokáží opravdu užít. Je to krásný příklad toho, jak se duchovní a kulturní tradice mohou spojit a vytvořit unikátní oslavy, které jsou hluboce zakotveny v srdcích lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám