Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak slaví Velikonoce v Austrálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor/ka fotografie: George Dolgikh: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2072158/

Fotbal a salát s krevetami. To jsou jen některé z tradiční, které jsou neodmyslitelně spojeny s oslavami Velikonoc v Austrálii.

Článek

Měli bychom se podívat malinko dál a to rovnou k protinožcům. V této specifické zemi, by se dalo čekat i jedinečné tradice. Tak se pojďme podívat jak to s nimi vlastně je.

Tradice

Jako snad v každé anglicky mluvící zemí, i v Australští děti hledají na svých zahradách, v parcích a nebo v bytech schovaná čokoládová vejce, které jim zanechal mystický velikonoční Bilby, který zde nahrazuje velikonočního zajíčka.

Pancake Day

Tento den je oblíbený mezi milovníky palačinek. Tento krásný zvyk je je přesně 47 dní před Velikonocemi. Letos padl na 14 února. U jejich stolů se vždy sejde celá rodina i blízký přátelé, aby společně holdovali této dobrotě.

Australský fotbal

Velikonoce jsou začátkem jejich fotbalové sezóny. První zápasy jsou rozložené na celé velikonoční svátky.

Velikonoční show

Jedná se o velmi populární událost určenou pro celou rodinu. Tyto akce obvykle zahrnují zemědělské výstavy, karnevaly a ohňostroje.

Velikonoční průvody

Velikonoční průvody jsou důležitou součástí velikonočních oslav v některých australských městech. Tyto průvody slouží jako připomínka událostí vedoucích k Ježíšově ukřižování. Během těchto průvodů lidé často nosí kříže a jiné náboženské symboly. Je to doba zamyšlení a uctění pro mnoho křesťanů.

Co nesmí chybět na jejich stole

Jejich velikonoční hlavní jídlo je jehněčí pečeně s pečenou dýní a bramborami. Jako další chod si dávají „Prawn Caesar Salad“ tento salát se skládá z krevet, které jsou často grilované nebo smažené, a pak se přidají k tradičnímu Caesar salátu, který obsahuje listy římského salátu, krutony, parmazán a Caesar dresink. Všechny prvky tohoto salátu se obvykle podávají odděleně na velkém talíři, takže si každý může přidat tolik nebo málo dresinku, jak chce.

Jako dezert pak mají sladké, kořeněné buchty plněné sušeným ovocem Hot Cross Buns. Tyto buchty, které mají na vrchu kříž se obvykle pečou na Velký pátek.

Závěr

Australské tradice jsou specifické a většinou ojedinělé. Kdyby jsme nějakému Australanovi řekli o naší pomlázce, tak by se asi divil stejně jako my, když nám jako tradiční velikonoční chod dal krevetový salát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám