Hlavní obsah

Jak slaví velikonoce ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: pexels Autor: Alesia Kozik

Nyní bychom se mohli podívat více na sever. Slaví Finové vůbec nějaké jarní svátky? Kombinace křesťanství, pohanských rituálů a folklóru. Bez toho nejsou ve Finsku pravé Velikonoce, neboli „Pääsiäinen“.

Článek

Velikonoční čarodějnice

Tato tradice je asi největším symbolem Velikonočních svátků a spíše připomíná americký Halloween. Děti převlečené za čarodějnice chodí od domu k domu a žehnají lidem mladými větvičkami, na nichž mají přivázané barevné pentličky. Za to dostávají různé sladkosti jako odměnu.

Finské mše

A nezůstaneme jen u pohánských tradic, ale podíváme se i na ty křesťanské. První mše začíná na Zelený čtvrtek večer a má připomínat poslední večeři. Další mše svatá je na Velký pátek a na Bílou sobotu lidé chodí na půlnoční mši, která symbolizuje vítězství světla nad tmou. Poslední mše je na Velikonoční neděli, která je považována spíše za oslavu.

Finská výzdoba

Finové rádi zdobí své obydlí mladými vrbovými a březovými větvičkami, které symbolizují palmové listy, jaké byly v Jeruzalémě při příchodu Ježíše. Uvnitř domů lidé pěstují žitnou trávu, jejíž výhonky symbolizují příchod jarního probuzení.

Finové, stejně jako my, barví vejce, které následně schovávají ve svých zahradách nebo bytech. Ostatní členové rodiny je následně musí všechny najít.

Na čem si Finové pochutnají?

Mezi hlavní finské pochoutky patří jehněčí pečeně, která nesmí na Velikonoce chybět. Finové ji dochucují bylinkami a česnekem. O Velikonocích si také rádi pochutnávají na různých rybích pokrmech, jako je marinovaný sled.

Mezi tradiční velikonoční dezerty patří například Mämmi, který se připravuje ze žitného sladu a žitné mouky, a následně se zdobí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Další takový tradiční velikonoční dezert je tvarohový dezert Pasha.

Závěr

Je pravda, že tradice, na které jsme zvyklí, nám samy o sobě nové perspektivy nepřinesou. Nicméně, rozšíření obzorů a poznání tradic z různých koutů světa může být obohacující. Již brzy se můžete těšit na další zajímavosti o tradicích, které pro vás připravuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám