Hlavní obsah

Jaký má význam den matek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka od Monika z Pixabay

Každou druhou neděli v květnu slavíme Den matek. Kdy tento zvyk vznikl a znají ho i na druhém konci světa, nebo je to jen ojedinělý svátek? Na to se dnes společně podíváme.

Článek

Už na základní škole jsme týden před druhou nedělí v měsíci vyráběli různá přání a dekorace, které jsme pak pyšně nesli domů a darovali je své mamince, jelikož každá druhá květnová neděle byla jen jejím dnem.

Historie svátku

Historie tohoto svátku sahá až do dávných dob. A to téměř až do starověkého Řecka, kde se slavil svátek plodnosti a den matek. Tento den byl spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey (Kybelé), matky bohů. V 16. století se v Anglii oslavoval svátek matek pod názvem Mateřská neděle a připadal na čtvrtou neděli postní doby před Velikonocemi.

Mezinárodní oslavy Dne matek vznikly v roce 1907 jako pocta Anně Reeves Jarvisové, bojovnici za práva matek. V roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek jako celonárodního svátku. V Česku se tento svátek slaví od roku 1932 a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková.

Jak je to v jiných částech světa?

Například v Norsku padá tento den na první neděli v únoru a třeba v Thajsku si milé Maminky musí počkat až na 12.srpna. A ve Francii a Švédsku slaví tento den až poslední květnovou neděli.

Symbolika karafiátů:

Tradičně se matkám daruje červený karafiát jako symbol lásky, zejména věčné lásky matky k jejím dětem. Pokud už vaše matka bohužel nežije tak uctěte její památku bílím karafiátem.

Závěr

Nezapomeňte v neděli obdarovat svou maminku nebo jí alespoň zavolat. Bude ráda, že si na ní vzpomenete, a vás bude hřát dobrý pocit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám