Hlavní obsah

Kde najdeme Rumcajsovu Jeskyni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikola Veselá

Jedna z nejznámějších animovaných postav v České Republice je švec Rumcajs. Nejprve žil v Jičíně a později se usadil v lese nesoucí název Řáholec. Oba jeho domovy skutečně existují já vám povím, kde je najdete.

Článek

Jičín

Jičín je město, které nejvíce proslavil Albrecht z Valdštejna. Zde vybudoval zámek, který se objevil i na známých kulisách Radka Pilaře. Jeho ilustrace spolu s příběhy Václava Čtvrtka se staly neodmyslitelnou součástí příběhů o českém loupežníkovi Rumcajsovi.

Muzeum Radka Pilaře můžete navštívit na Valdštejnově náměstí v Jičíně, přímo pod zámkem Albrechta z Valdštejna.

Kousek od zámku stojí Jičínská věž, která je dominantou města. Nedaleko věže najdete malý domek známý jako Rumcajsova Ševcovna. V tomto muzeu nejen naleznete něco málo z historie známé postavy z našich Večerníčků, ale také je zde připravena interaktivní hra pro děti.

Rumcajsova jeskyně

Pokud jste si mysleli, že zůstaneme pohodlně ve městě, tak jste se pěkně spletli! Musíte vyrazit do obce Brada, která je nedaleko od Jičína. U kostela v obci Brada se dáte po modré turistické trase a za necelých 300 metrů narazíte na jeskyni, kde naleznete i slavnou loupežnickou rodinku.

Závěr

Tento tip na výlet je vhodný hlavně pro rodiny s dětmi. V Lipové aleji je dokonce umístěna lavička, na které se můžete společně s rodinou vyfotit jako vzpomínku na Rumcajse a vše kolem něj .

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám