Hlavní obsah
Cestování

Návštěva technického muzea v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

Chcete se podívat do tramvaje, která má dřevěné sedadla, nebo si prohlédnout automobil, který osobně řídila britská královna? To vše a mnohem více můžete najít na jednom místě.

Článek

Pokud máte doma malého zvědavce, který se otočí za každou technikou, od veterána až po tramvaj, ale nechce se vám na celý den vyrazit do Prahy, vydejte se do Technického muzea v Liberci.

Kde muzeum najdete

Technické muzeum se nachází kousek od plaveckého bazénu v Liberci. Tam můžete za malý poplatek nechat svůj automobil a projít branou přímo do areálu. Pokud se vydáte do Liberce vlakem, z nádraží určitě pojede tramvaj přímo před vstup.

Co vás v muzeu čeká

Hned na začátku si můžete vy i vaše ratolesti prohlédnout a posadit se do nablýskaného červeného Trabantu 601, ve kterém si můžete udělat i fotografii na památku.

V pavilonu A si přijdou na své hlavně tatínkové a nebo dědečkové. Naleznete zde nejen staré fotoaparáty, psací stroje a radiopřijímače, ale také motocyklovou sbírku z 20. století, převážně značky Jawa, pár veteránů například Tatra, nebo Bentley, kterým jezdil i americký prezident.

Děti zaujme nespočetná sbírka angličáků, kde jsme se synem našli i autíčka, která má on sám ve své sbírce. Nechybějí značky aut, jako je třeba Ford, Mercedes, Volvo, ale také zde najdete spoustu českých Škodovek.

Pak se projdete přes betonové nádvoří, kde si můžete prohlédnout lokomotivu a také tank, až k pavilonu B. Tam vás čeká nádherná sbírka automobilů značky Rolls-Royce a když narazíte na mladého průvodce, rád vám sdělí různé lahůdky, co se těchto automobilů týče.

Pavilon navazuje i na další tři pavilony. Pavilon C je plný starých i starších tramvají. Do některých z nich si můžete nastoupit a posadit se na sedadla. Najdete zde i simulátor řízení a nebo si vaše děti mohou zkusit pomocí rotopedu vyrobit elektrický proud.

Poslední pavilon se zabývá moderní technologií. Najdete zde robota, který vám nakreslí autíčko, nebo se podíváte pod kabát výrobě karoserií. Vaše děti se mohou podívat i do malé ponorky a pozorovat vás periskopem.

Nakonec vás přivítá milá paní z malého obchůdku, kde si můžete za příznivou cenu zakoupit nějaký ten suvenýr.

Kam na jídlo

Pokud vám při prohlídce vyhládne a raději si někam sednete a oběd si necháte donést, doporučuji vyzkoušet restauraci Kotelna, která je hned na rohu muzea a nabízí polední menu za příznivé ceny.

Kolik času nám prohlídka zabere

Jelikož se jedná o převážně uzavřený prostor, tak se výlet do muzea hodí spíše v zimním období, ale když prohlídku muzea spojíte s návštěvou botanické zahrady, tak stihnete oboje a zabere vám to celý den.

Závěr

Muzeum vám toho nabídne daleko více, ale už by vás nemělo při prohlídce, co překvapit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám