Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč nesou různé dny jinou barvu před Velikonocemi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

Modré pondělí, nebo zelený čtvrtek? Možná by naše babičky dokázali odpovědět, ale vědí dnešní děti, proč označujeme dny v týdnu různými barvami?

Článek

Proč jsou Velikonoce spojovány s vejcem?

Od pradávna bylo vejce spojováno s novým životem. Na každém obřadu, který šamani pořádali, nesměla vejce chybět. Naši předci to však brali trochu prakticky. Velikonoce znamenají konec období půstu, doby, kdy lidé nejedli maso, nepili mléko, a dokonce ani nesměli jíst vejce. Avšak s příchodem jara se slepice začaly snášet, a tak bylo potřeba vejce spíše zkonzumovat.

Květná neděle

Také známá jako Palmová neděle, tento den křesťané oslavují příchod Ježíše Krista do Jeruzaléma. U nás byly palmové listy nahrazeny mladými vrbovými proutky.

Modré pondělí

Název „Modré pondělí“ skutečně nevychází z barvy, ale z německého výrazu „blau Montag“, kde „blau“ může znamenat modrý. Lidem bylo zakázáno pracovat, byl to den odpočinku a nabírání sil. Kostely se také zdobily modrou barvou.

Šedivé úterý

Úterý před Velikonocemi je spojováno s jarním úklidem. Hospodyňky by měly vzít do ruky koště a vymést veškerý prach a pavučiny. Někteří také spojují tento den s „Žlutým úterým“, které je spojeno se sluníčkem.

Škaredá středa

Podle křesťanské víry souhlasil Jidáš právě v tento den s tím, že zradí Ježíše. Lidé mají tuto středu také spojenou s „Černou středou“, a to proto, že se vymetaly komíny od sazí.

Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je spojován s barvou roucha, které nosil kněz v kostele. Na Zelený čtvrtek se snídají „jidáše“, které by měly chránit před neduhy.

Velký pátek

Velký pátek je pro mnohé z nás první den volna, i když ještě před lety tomu tak nebylo. Velký pátek je spojen s dobou půstu, jelikož se nesměl rozdělávat oheň. Také by se neměla vykonávat těžká práce, protože Velký pátek byl dnem smutku.

Bílá sobota

Bílá sobota je spojena s rouchem těch, kteří se po Ježíšově smrti nechali pokřtít. V tento den se peče beránek a měly by se také péct mazance. Bílá sobota je posledním dnem půstu. K obědu by se měla podávat bylinková polévka.

Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční)

Velikonoční neděle je spojena nejen s velkou škálou jídla a zdobením vajíček, což ví u nás každé dítě, ale také by se měly vyprat peřiny a obléct nové oblečení.

Velikonoční pondělí

Konečně se děti těší na pomlázku a dospělí na den pracovního klidu. V tento den chodí chlapci vyšlehat děvčata, aby neuschla. Děvčata jim za odměnu zdobí pomlázky pentličkami a dávají jim malovaná vajíčka.

Závěr

Takto slavili Velikonoce naši předkové, ale některé tradice si uchováváme dodnes. Jako je pletení pomlázky, pečení mazance a beránka, nebo zdobení vajíček. A jaké tradice dodržujete vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám