Hlavní obsah

Proč máme tak rádi kočky, i když jsou tak svoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

Máme je rádi, i když nám ukradnou jídlo skoro pod nosem. Milujeme je, i když doma máme všechno samý chlup. Jsou pro nás inspirací, když vidíme jejich klid. Ano, jsou to kočky.

Článek

Historie koček

Když se ptáte, proč se pes, papoušek a dokonce i potkan dají vycvičit, ale kočku se nám nedaří naučit, ani odnaučit mnoha věcí, odpověď je jednoduchá. Naši předci si ochočili různá zvířata, která byla vhodná k různým účelům. Kočky si našly spíše nás. Přibližně před 9000 lety přišly k lidem, protože cítily přítomnost hlodavců, které lákala naše úroda. Kočky tyto hlodavce lovili. Lidé si toho všimli a začali kočky občas krmit a postupně se staly nedílnou součástí našich domovů.

Egypt

Když se podíváme do doby faraonů, zjistíme, že tehdejší civilizace byla velmi vyspělá. Znala technologie, o kterých mnoho z nás ani neví. Jak asi dostali ty masivní kameny na vrcholky pyramid, nebo co taková Sfinga? A když jsme u Sfingy, tak co taková kočka? Zvláštní, že? Ale v Egyptě byly kočky uctívány a byly považovány za společnice. Dokonce měly i vlastní pohřebiště a byly mumifikovaný a pohřbívání do rodinných hrobek. Dokonce zde byly i tresty za to, pokud někdo ublížil kočce. A co třeba ta prohraná bitva? Když jejich nepřátelé věděli, jak Egypťané uctívají kočky, tak před svou armádu vypustili několik set koček. Egyptští válečníci nezaútočili na soupeře, aby neublížili kočkám.

Kočka by nám mohla jít příkladem

Kočka by nám mohla jít příkladem. Ráno dostane plnou misku, celý den se prochází po svém teritoriu, odpoledne se rozvalí na teplém topení a večer se rozvalí uprostřed páníčkovi postele, protože to je vlastně její postel a ne páničkova. Kdo by takový život nechtěl mít? A proč si aspoň něco z jejího života nedopřát? Všimli jste si třeba, že kočka se každé ráno protáhne? Nikdy nevynechá snídani a její ranní hygiena je pravidelná. Kolikrát se vy ráno protáhnete? Kolik lidí dneska snídá? A kdo z nás si k tomu dá ranní sprchu? Jen si to zkuste. Ráno se jemně protáhněte v posteli a pak si jít užít horkou sprchu a tím se připravit na celý den. Pak se podívejte do vaší lednice a najděte to, co máte nejraději. Vaší oblíbenou marmeládu nebo sušenou šunku a vajíčka… Hned se budete cítit lépe.

Ale nejen toto dělá kočka ke své spokojenosti. Všimli jste si, že kočka nemá potřebu se někomu zalíbit? Že nepotřebuje nikomu podlézat a když se v jejím okolí objeví člověk, který se jí nelíbí, tak raději odejde na nějaké bezpečné místo a nevšímá si ho. Kolik toho dělá lidí? Kolik z nás se stále snaží někomu zalíbit? Další věc, která by nám mohla jít příkladem. Kočka nikdy neřeší, zda je zrzavá, černá, tlustá nebo jí třeba chybí kousek ocasu. Vždy se má ráda taková, jaká je. Nikdy nechce být nikým jiným.

Zajímavosti o kočkách

Věděli jste, že kočka vždy ví, kdo je v jejím teritoriu? Nebo jste věděli, že kočka většinu dne medituje? Může to vypadat, že spí, ale ve skutečnosti medituje. Když kočka na nás mrká, vyjadřuje tím svou lásku. A co je ještě zajímavé, kočky mají orgán navíc, který se nazývá vomeronasální orgán. Tento orgán jim umožňuje ochutnat částice vzduchu.

Závěr

Kočka vždy ví, že jste smutní a přijde za vámi a pomůže vám zahnat chmury a v noci vás ochrání před temným světem. A i když nemůžete mít kočku doma a nebo jí nechcete tak nezapomínejte je chránit, protože jsou pro život důležité.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám