Hlavní obsah
Cestování

Rady a tipy na jarní výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

Ranní mrazy už pomalu ustupují a odpolední sluníčko nás všechny láká ven. Svěží vzduch nás nabije novou energií. Ano, jaro je už téměř zde. Co takhle využít této příležitosti a vyrazit někam na výlet?

Článek

Proč vlastně nám jarní sluníčko dodává energii?

Dny se pomalu prodlužují a už není nutné oblékat si teplý zimní kabát. Ve vzduchu je cítit větší množství serotoninu, často označovaného jako hormon štěstí. Díky tomu máme pocit, že jsme plni pozitivní energie. Jaro je také ideální doba pro změnu životního stylu. A konečně, s příchodem jara se do naší kůže začíná dostávat vitamín D, který je pro nás velmi důležitý. Nejlépe se nachytá na nějakém výletu do přírody.

Hrubá Skála

Můžete se nechat svést vlakem přímo do Sedmihorek, nebo můžete zaparkovat své auto u Lázní Sedmihorky. Odtud budete muset pokračovat pěšky, a to buď po modré nebo po žluté turistické značce směrem na Valdštejn. O víkendech by měl být tento hrad již otevřen pro veřejnost. Poté se vydáte po červené značce až na zámek Hrubá Skála. Během cesty budete mít možnost pozorovat různé skalní útvary z mnoha vyhlídek. Ze zámku se pak vydejte Myší dírou zpět do Sedmihorek. Celková délka této trasy je přibližně 10 kilometrů.

Prachovské Skály

Blíže k Jičínu se můžete vydat na Prachovské skály. U turistické chaty Prachov najdete vstupní bránu do tohoto skalního města. Trasu si můžete vybrat podle svých možností a preferencí. K dispozici je dlouhá trasa, která vede po vrcholu skal, nebo kratší trasa. Nebojte se vyrazit s kočárkem, jelikož některé z tras jsou uzpůsobeny právě pro ně. Pro bližší informace sledujte webové stránky Prachovských skal, kde naleznete cenu vstupného a parkovného.

Naučná stezka Holské rybníky

Pokud dáváte přednost krátkému výletu na místo, kde není tolik turistů, pak je naučná stezka Holské rybníky přímo pro vás. Na místo se můžete dostat autem, nebo můžete vyrazit vlakem do Rožďalovic u Nymburka. Můžete si vybrat buď delší trasu, která má asi 5 kilometrů, nebo kratší trasu, která má asi 3 kilometry. Stezka je ideální pro menší děti a je vhodná i pro kočárek. Po cestě narazíte na hřiště, přístřešky a také můžete potkat užovky a různé další živočichy. Zkuste se po mole dostat na ostrůvek uprostřed rybníka, nebo hodit minci do studny přání.

Kolonáda Poděbrady

Pokud máte raději ruch města, ideálním jarním výletem je kolonáda v Poděbradech, kam se dostanete bez problémů vlakem. Kolonáda je od prvních slunečních dnů poseta květinami různých druhů a barev. Kavárny a restaurace pomalu otevírají své zahrádky a pokud byste se rozhodli posedět venku, rádi vám půjčí i deku. Je to ideální výlet pro rodiny s kočárkem nebo pro menší děti na odrážedle. A pokud by se počasí pokazilo, můžete navštívit muzeum Lega nebo muzeum Filmových legend.

Závěr

Na závěr bych vám chtěl(a) jen připomenout, že tyto tipy jsou jen návrhy, kam se můžete vydat. Nezapomínejte, že krása jara je všude kolem nás, ať už za domem nebo v městě, kde žijete. Vydejte se do lesa nebo na probouzející se louku. Sledujte, jestli se neprobudí první včela, nebo kolik barevných květin právě rozkvetlo. Jaro je období plné života, tak si ho užijte naplno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám