Hlavní obsah

Valdická věznice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikola Veselá

Jedna z nejstarších věznic v České Republice, kde si odpykávají své tresty zločinci nejvyššího kalibru.

Článek

Historie

V 17. století zde Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna založil kartuziánský klášter, který zde působil nejméně 200 let. Kartuziánský řád vznikl roku 1084. Kartuziáni žijí asketickým životem, praktikují pokoru, modlitbu a meditaci. Jejich oděvem je bílý hábit s bílým koženým řemenem, široký bílý škapulíř s kapucí a venkovní černý plášť s kapucí.

Od roku 1857 zde vzniká věznice, která nám slouží dodnes. Své tresty si tu dnes odpykávají vězni toho největšího kalibru – od 10 let až na doživotí.

Za komunistického režimu byla věznice Valdice využívána i pro politické vězně. Ti byli umístěni zde s dlouhodobým trestem odnětí svobody a pracovali ve výrobních provozech státních podniků uvnitř věznice. V tomto období dosáhl počet vězněných osob v této věznici absolutního maxima – bylo zde umístěno více než 2700 mužů.

Kdo zde odpykával svůj trest?

Svůj trest si tu odpykával například vězeň Ivan Roubal, který je jedním z nejznámějších sériových vrahů. Jako další, kdo zde odpykával svůj dlouhý trest, je Jiří Kajínek, který je nyní na svobodě. Jiří Kajínek se roku 1996 pokusil o útěk z této věznice.

Závěr

I když věznice ve Valdicích nabízí různé náboženské bohoslužby a zajímavou práci pro své vězně, nikdo z nás by se nechtěl ocitnout za jejími vysokými zdmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám