Hlavní obsah
Cestování

Vyrazíme na hrad Pecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: Blasbulk – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95327497

Věděli jste, že kniha s nejdelším názvem pochází z Česka? To a mnohem více vám nabízí hrad Pecka.

Článek

Kdo z nás si dnes vzpomene na jména všech dvaceti sedmi pánů, kteří byli popraveni na Staroměstském náměstí? Jeden z nich byl hluboce spojen s hradem Pecka, který se nachází nedaleko Nové Paky.

Jak se k hradu dostanete

Na možnost parkování přímo u hradu můžete rovnou zapomenout. Do navigace si nasměrujte parkoviště hradu Pecka, které se nachází necelý kilometr od hradu. U parkoviště je také ukazatel, který vás navede na správnou cestu k hradu.

Pokud preferujete jiný způsob dopravy, autobus vás vysadí na náměstí obce Pecka. Odtud můžete pokračovat po značených trasách - buď po zelené, nebo po červené. Obě vás dovedou až k hradní bráně.

Co vám hrad nabízí

Prohlídka hradu je rozdělena na dvě části. Nejprve vás provedou sklepením, kde je vystavena ukázka různých mučících nástrojů, u kterých vám budou trnout zuby. Jelikož není historicky doloženo, kdy přesně hrad Pecka vznikl, průvodci vám představí alespoň fiktivní příběh, který popisuje jeho možný vznik.

Při prohlídce samotných prostor hradu uvidíte i cestopis Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který nese název „Putování aneb cesta z Království českého do Benátek a odtud po moři do země Svaté, země judské a dále do Egypta“. Tento cestopis byl napsán v době renesance během jeho cest. Dozvíte se také, že Harant byl nadaným muzikantem.

Výhled, který nabízí hrad Pecka, je jedinečný a rozhodně stojí za povšimnutí.

A kde se můžete najíst

Hned u hradu je malý kiosek, který nabízí občerstvení. Jelikož prohlídka hradu není na celý den, doporučuji navštívit i kemp Pecka. Nabízejí tam více možností jídla a vaše ratolesti se mohou proběhnout na hřišti nebo si zaskákat na trampolíně.

Závěr

Nemusíme cestovat přes několik zemí, jako Kryštof Harant, abychom něco zažili. Naše krásné území nabízí spoustu míst, která stojí za návštěvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám