Hlavní obsah
Aktuální dění

Noc kostelů 2023: Další ročník unikátní akce otevře v Praze zdarma přes 150 kostelů. Již tento pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Frouz/Magistrát hl. m. Prahy / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Noc kostelů je pravidelná akce, která se koná vždy na začátku června po celé České republice již od roku 2009. Jen v Praze otevřou letos stovky kostelů, brány svatostánků budou ale přístupné po celé zemi.

Článek

Noc kostelů je ojedinělá akce, která se koná vždy na začátku června. Letos se uskuteční již její 15. ročník, a to v pátek 2. června. Jedná se o jeden jediný den, lépe řečeno o jedno odpoledne s večerem, proto, pokud se chcete této akce zúčastnit, vyhraďte si dostatek času. Taková příležitost se bude opakovat zase až za rok.

Každý rok se akce účastní mnoho svatostánků z celé České republiky. Některé kostely pouze otevřou své jindy často zavřené dveře a umožní návštěvníkům nahlédnout do interiéru staveb. Jiné ale připravují bohaté a pestré programy, k nimž patří komentované prohlídky, návštěva veřejnosti nepřístupných prostor, nebo dokonce koncerty či jiné hudební a kulturní akce.

Foto: Kent Wang / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Svatováclavská kaple v katedrále sv. Víta

Praha má nejvíce církevních památek a toho letos i náležitě využila. Otevření svých dvěří pro veřejnost zatím oznámilo více než 150 kostelů, církevních a jiných zařízení, takže program bude stát určitě za to. Největším problémem tak letos bude si z pestré nabídky vybrat, uzpůsobit trasu a všechno pohodově zvládnout.

Webové stránky noci kostelů nabízí kompletní seznam otevřených míst, tak si můžete zkusit, zda právě ve vaší čtvrti nebo v blízkém okolí neotevře nějaká pamětihodnost, kterou byste tak rádi viděli. Pokud ale chcete vidět ty největší pražské klenoty, zajeďte si do centra. K vidění toho bude opravdu hodně.

Na Pražském hradě bude otevřeno několik kostelů včetně katedrály sv. Víta, kde si kromě interiéru katedrály budete moci prohlédnout i svatováclavskou kapli, sakristii a vystoupat nahoru do věže na prohlídku zvonů. Pod Hradem se na Malé Straně otevře i kostel s Pražským Jezulátkem, které je takovým pražským unikátem. U Karlova mosta bude možné navštívit i maltézskou komendu, sídlo řádu Maltézských rytířů.

Na Starém Městě budete moci objevit snad každý kostel, který se zde nachází. Pustí vás i do kaple Staroměstské radnice, kde se na pár desítek centimetrů dostanete až k apoštolům, kteří obíhají staroměstský orloj.

Foto: donald judge / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Interiér baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Některé kostely bývají otevřené často, takže je třeba i znáte. Některé jsou ale otevírány jen výjimečně či za vysoké vstupné. Tady máte hezky všechno najednou a zdarma. Byli jste už uvnitř baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě? Je to jeden z nejnádhernějších kostelních interiérů, které v Praze máme. Nebo je libo Emauzské opatství? Ani sem se tak často nedostanete. No a jestli jste nikdy nebyli ani v kapli svatého Kříže v zemské porodnici u Apolináře, tak neváhejte ani chviličku.

Stihnout se dá leccos, záleží jen na vašich časových možnostech a chuti. Z noci kostelů si již po patnácté můžete odnést nezapomenutelný zážitek a poznat naše hlavní město zase trochu jinak. A jestli vás tolik netáhnou památky a jejich interiéry, stavte se na ochutnávku mešního vína, která je také součástí programu noci kostelů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Noc kostelů

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz