Hlavní obsah
Hry

Jak posunout váš mozek na vyšší úroveň? Pomoci mohou brain games

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gerd Altmann, Pixabay.com

Procvičovat a vylepšovat kognitivní funkce (paměť, koncentrace, flexibilita, řešení problémů, rychlost zpracování informací, prostorová orientace apod.) lze mnoha způsoby. Existují dvě propracované aplikace, které vám s tím mohou pomoci.

Článek

Představíme si dvě aplikace (Peak a Lumosity), které obsahují desítky promyšlených her. Hraní bude nejen užitečné pro váš mozek, ale bude vás to i bavit. Obě aplikace disponují také komplexním systémem hodnocení - to vám pomůže mít přehled o vašem pokroku a také vám to umožní zjistit, jak na tom jste v porovnání s ostatními lidmi ve stejné věkové kategorii. Na konci článku uvádím odkazy na dvě studie, které se přínosem brain games zabývají.

Peak

Při prvním spuštění se aplikace pokusí zjistit, ve kterých oblastech se chcete zlepšit.

Aplikace má čtyři hlavní části: Today, Games, Stats Me. V první části (ta se zobrazí vždy po spuštění aplikace) najdete především možnost spustit trénink pro aktuální den. Trénink se skládá z několika her a je vždy automaticky sestavený každému na míru.

Nemusíte však jít cestou sestaveného tréninku. Můžete jít přímo do části Games a vybrat si hru, která vás baví nebo hru z takové oblasti, ve které se potřebujete zlepšit. Hry jsou zde roztříděny do těchto skupin:

  • Language (8 her)
  • Problem Solving (10 her)
  • Memory (8 her)
  • Focus (10 her)
  • Mental Agility (7 her)
  • Emotion (tři hry)
  • Coordination (dvě hry)
  • Calming (tři hry)

Dále za extra příplatek jsou k dispozici další dvě hry:

  • Memory Masterclass. Jde o program sestavený ve spolupráci s Nelsonem Dellisem (pětinásobný americký šampion v paměťových dovednostech).
  • Memory Training: Wizard. Hra na procvičování paměti sestavená ve spolupráci s Cambridge University.
Foto: Norbert Gulevič

Peak (část Today a Games)

U každé hry je k dispozici tutorial, který se vyplatí před startem hry zhlédnout. K dispozici je také stručný popis toho, jaké oblasti vám hra pomůže rozvíjet (například hra „Perilous Path“ vám pomůže trénovat pracovní paměť a plánování). Jakmile pochopíte princip, můžete se pustit do hraní.

Po dohrání hry uvidíte vyhodnocení, které se skládá ze tří částí:

  • váš historický progres v dané hře,
  • srovnání vašeho výkonu s ostatními hráči na dané úrovni,
  • vaše aktuální úroveň.

K úrovním pár slov. Jak se budete zlepšovat, tak se v dané hře posouváte na další úrovně, které budou pochopitelně obtížnější. V aplikace Peak se u každé hry pracuje s těmito úrovněmi: Beginner, Novice, Graduate, Expert, Master, Grand Master a Legend.

Foto: Norbert Gulevič

Peak (hra a následné vyhodnocení)

Dostáváme se k části Stats obsahující propracované statistiky. Jsou zde k dispozici čtyři sekce: Brain, Over Time, PercentileGames.

V části Brain najdete především „Peak Brain Score“. Jde o jedno číslo, které vyjadřuje váš celkový progres. Slouží k tomu, abyste měli celkovou představu, jak se v čase posouváte a také vám to umožňuje srovnávat se s ostatními. Dále zde najdete výkon v jednotlivých kategoriích (Language, Problem Solving, Memory, Focus, Mental Agility, Emotion a Coordination).

V části Brain je výborná funkce Compare. Ta vám umožní porovnat výkon třemi způsoby:

  • s hráči ve stejné věkové kategorii (je například příjemné vidět, že ve své věkové kategorii dominujete),
  • s hráči podobné profese (manažer, učitel, právník, doktor…),
  • s přáteli (zde si můžete přidat vybrané přátele z Facebooku a poměřovat síly, což může posunout celou zábavu na další úroveň).

Část Over Time obsahuje vývoj hodnoty „Peak Brain Score“ v čase.

Část Percentile shrnuje, jak si stojíte oproti ostatním ve stejné věkové kategorii.

Poslední část Games pak nabízí přehled po jednotlivých hrách. Můžete zde tedy vidět, ve kterých hrách se vám daří skvěle a ve kterých hůře.

Foto: Norbert Gulevič

Peak (celkové statistiky)

Poslední část Me obsahuje seznam odznáčků, které můžete získávat za různé pokroky. K dispozici je také nastavení aplikace. V nastavení například můžete nastavit notifikace (připomínky, abyste nezapomínali na trénink). Hodit se mohou i tato nastavení: barvoslepost, dyslexie a dyskalkulie. V případě, že trpíte některou z uvedených poruch, tak po aktivaci příslušného nastavení vám aplikace uzpůsobí trénink (např. skryje hry, které jsou nad vaše možnosti).

Cena: Předplatné: na rok 829 Kč, na 6 měsíců 589 Kč, na měsíc 119 Kč. Aplikaci si lze bezplatně vyzkoušet.

Lumosity

Také aplikace Lumosity se při prvním spuštění pokusí zjistit, ve kterých oblastech se chcete zlepšit.

Aplikace má pět částí: Home, Games, Stats, InsightsMore. Základní funkcionalita je zde obdobná, jako u aplikace Peak. V části Home najdete každý den na míru sestavený trénink. Také zde ale můžete jít rovnou do části Games, kde jsou hry roztříděné do těchto skupin:

  • Memory (6 her)
  • Attention (8 her)
  • Problem Solving (5 her)
  • Flexibility (6 her)
  • Speed (8 her)
  • Language (6 her)
  • Math (5 her)
Foto: Norbert Gulevič

Lumosity (část Home a Games)

Ani zde nechybí u každé hry tutorial (jak hru hrát) a popis, na kterou oblast je hra zaměřena (např. hra „Lost in Migration“ je zaměřena na schopnost soustředit se na důležité informace a ignorovat ty nepodstatné).

Po dohrání hry uvidíte, kolik jste získali bodů, žebříček vašich nejlepších pěti výkonů v dané hře a zda je pro danou hru k dispozici „Insights“ (detailní report). Detailní report je většinou k dispozici až po odehrání určitého počtu her.

Foto: Norbert Gulevič

Lumosity (hra a následné vyhodnocení)

Dostáváme se k části Stats. Zde najdete dva přehledy - OverviewHistory.

V přehledu Overview je váš výkon vyjádřen číslem LPI (Lumosity Performance Index). Jde o obdobu PBS (Peak Brain Score) u aplikace Peak. Je zde celkové LPI a také LPI za jednotlivé skupiny her (Speed, Memory, Attention, Flexibility, Problem Solving a Math). K dispozici je i srovnání s ostatními hráči ve stejné věkové skupině.

V přehledu History naleznete kalendář s vyznačenými dny, ve kterých jste trénovali. Autoři aplikace doporučují trénovat alespoň třikrát za týden. Dále je zde naznačen trend LPI (celkový i za jednotlivé skupiny her).

Foto: Norbert Gulevič

Lumosity (celkové statistické přehledy)

Výborná je část Insights. Zde vám budou postupně přibývat různé detailní reporty - celkové reporty i reporty za jednotlivé hry. Reporty obsahují progres v čase, výkon v jednotlivých hrách a srovnání s ostatními hráči.

V poslední části More jsou k dispozici běžná nastavení (notifikace, jazyk, barvy…).

Velkou výhodou Lumosity je, že má k dispozici i webovou verzi (na rozdíl od Peak) a hrát můžete tedy i na notebooku, což může někomu vyhovovat více než hraní na mobilu. Najdete ji na adrese www.lumosity.com.

Cena: Předplatné: na rok 1390 Kč, na měsíc 279 Kč. Aplikaci si lze bezplatně vyzkoušet.

Závěr

Jaký reálný efekt může mít hraní brain games? Vliv bude zřejmě individuální, je vhodné to zkusit a přínosy osobně vyhodnotit. Podobný efekt může mít pravděpodobně i hraní běžných počítačových her, deskových her, ale i třeba křížovky a sudoku. Každému vyhovuje něco jiného a důležité především je, aby vás to bavilo.

Obě popisované aplikace (Peak a Lumosity) jsou velmi dobré, promyšlené a stabilní. Dle mého názoru je obtížné říci, která z nich je lepší. Výhodou Lumosity je existence webové verze. Doporučuji si vyzkoušet obě a rozhodnout se, do které investovat.

Na závěr slibované odkazy na dvě studie, které se oblastí brain games zabývají:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz