Hlavní obsah
Cestování

Sedm dní v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Norbert Gulevič

Pokud se rozhodnete poznat New York, je dobré si předem pečlivě promyslet, co všechno chcete vidět. Zvláště pokud budete mít k dispozici pouze omezený čas. Na výběr je mnoho zajímavých míst a každého zajímá něco jiného. Zde pár osobních tipů.

Článek

Před cestou

Cesta do USA je o něco komplikovanější, než jsme zvyklí v rámci EU. Zde pár tipů, co je nutné (nebo vhodné) zajistit:

  • ESTA. Většina občanů ČR, kteří jedou na turistickou cestu, nemusí mít vízum, ale je třeba zajistit ESTA registraci. Ta je snadná a rychlá.
  • Vstupní podmínky. Určitě průběžně sledujte vstupní podmínky na stránkách Velvyslanectví USA v ČR (nutnost dokládat očkování proti Covidu a PSAR test už naštěstí neplatí, ale v budoucnu se může cokoliv změnit).
  • Cestovní adaptér. Je vhodné si vzít adaptér pro použití v USA. Některé modernější hotely mají už i USB porty přímo vedle zásuvky, takže někde se dá bez adaptéru obejít.
  • Datový roaming a eSIM. Dejte si pozor na velmi drahý datový roaming. Doporučuji koupit eSIM s místním datovým tarifem. Dobře je to popsané v tomto článku. Já využil Nomad. Dobré reference mám i na Airalo.
  • Offline mapy. Určitě si stáhněte offline mapu New Yorku. Mapy.cz od Seznamu to pěkně umí. Ušetříte na datech a nebudete muset někde ve městě čekat, až se vám stáhne kus mapy. Appka Mapy.cz se mi i v New Yorku velmi osvědčila. Výborně fungovala i navigace. Samozřejmě obecně mapové a navigační appky hodně sají baterku, takže je dobré mít po ruce i powerbanku.
  • DROZD. Je dobré se zaregistrovat v systému DROZD Ministerstva zahraničních věcí. Pokud se něco semele, tak o vás ví a dají vám vědět.
  • Kontakt na zastupitelský úřad. V New Yorku je Generální konzulát České republiky. Je dobré mít uloženou adresu a telefon (mají i nonstop telefon pro občany ČR v naléhavých situacích). Přece jen je New York trošku z ruky a je dobrý být připraven.
  • Uber appka. Po New Yorku se dá dobře a bezpečně cestovat metrem (viz dále), ale možnost přivolat si Uber se občas hodila (např. na cestu z letiště do hotelu). Je tedy dobré mít připravenou appku Uberu v telefonu.
  • New York Pass. Vstupy na památky, do muzeí, galerií atd. nejsou nejlevnější. S New York Passem hodně ušetříte. Jsou i alternativy, např. CityPASS a Sightseeing Pass. Doporučuji dobře prostudovat a propočítat.
  • Rezervace. Poté, co pořídíte New York Pass, je nutné si předem zarezervovat návštěvu některých exponovaných památek. Především American Museum of Natural History, cestu lodí na Liberty Island (socha Svobody) a návštěvu Empire State Building.

Chodím po Broadwayi sem a tam aneb Midtown Manhattanu

Kde jinde začít, než prohlídkou Times Square (mapa) a procházkou po Brodwayi. Pokud půjdete z Times Square po Broadwayi směrem na jih, můžete dojít k Flatiron Building (mapa), který je považován za jeden z prvních mrakodrapů v New Yorku. Svým tvarem připomíná žehličku, z čehož vychází i anglický název.

Foto: Norbert Gulevič

Times Square

Z Times Square se dá pěšky dojít do Rockefeller Center (mapa). Jde o komplex budov postavený rodinou Rockefellerů. Najdete zde například newyorčany oblíbené kluziště (v létě pro kolečkové brusle, v zimě led), Radio City Music Hall (hudební představení) a Top of the Rock (vyhlídkové místo; o dalších možnostech vyhlídek z mrakodrapů viz dále).

Foto: Norbert Gulevič

Rockefeller Center

Vedle Rockefellerova Centra se také nachází Katedrála svatého Patrika (jedna z největších katolických katedrál v USA; pojme 2500 věřících; mapa, web).

Foto: Norbert Gulevič

Katedrála svatého Patrika

Budete-li mít dost sil, můžete ještě dojít k hlavnímu vlakovému nádraží Grand Central Terminal (mapa), kde lze obdivovat například klenutý strop hlavní haly. Blízko nádraží je také Chrysler Building (mrakodrap známý svou charakteristickou špičkou - mapa).

Foto: Norbert Gulevič

Grand Central Terminal

Central Park

Bez průzkumu Central Parku by to nešlo. Doporučuji se metrem dostat do stanice 86th Street (mapa). Zde vystoupíte v horní části Central Parku u Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir odkud si můžete projít park směrem na jih. V parku stojí za návštěvu tato místa: Shakespeare garden, Belvedere Castle, Bow Bridge, Bethesda Terrace and Fountain (socha „Anděla vod“ připomíná otevření vodovodu v roce 1842, který jako první začal zásobovat město čistou vodou), Strawberry Fields (památník věnovaný Johnu Lennonovi, který byl zastřelen nedaleko před domem The Dakota) a za návštěvu stojí i Zoo v Central Parku (mapa, web).

Foto: Norbert Gulevič

Bethesda Terrace and Fountain (Central Park)

Central Park si můžete také projet na kole. K dispozici je několik půjčoven kol.

Hudební nadšence bude jistě zajímat slavná koncertní síň Carnegie Hall (mapa) kousek od Central Parku.

U parků ještě zůstaneme a doporučím i unikátní High Line Park (mapa, web). Jde o zbytky (přes dva kilometry dlouhého) visutého kolejiště pro vlaky, které bylo přebudováno na park.

Foto: Norbert Gulevič

High Line Park

Muzea a galerie

Milovníci muzeí a galerií si v New Yorku určitě přijdou na své.

Na západní straně Central Parku v Upper West Side najdete slavné American Museum of Natural History (mapa, web). Jde o jedno z největších muzeí světa. Počítejte ale s tím, že jde o jednu z nejexponovanějších atrakcí a včasná rezervace je více než vhodná. I s rezervací můžete stát velmi dlouhou frontu, než se vůbec dostanete dovnitř. Mezi top exponáty patří například Hvězda Indie (563karátový safír ze Srí Lanky), Barosaurus (kostry tohoto dinosaura byly odlity z původních fosílií) a Plejtvák obrovský (replika byla zhotovena podle samice chycené v roce 1925 u jižního pobřeží USA). Dále pokud budete mít štěstí, tak v obrovském areálu narazíte dokonce na malou expozici věnovanou naší Věstonické venuši.

Na východní straně Central Parku v Upper East Side je tzv. Museum Mile, což je ulice 5th Avenue, kde je několik významných muzeí a galerií. Jmenujme alespoň nejstarší a největší muzeum umění v USA - Metropolitan Museum of Art (mapa, web) a muzeum moderního umění Solomon R. Guggenheim Museum (mapa, web).

Ke všem uvedeným muzeím se lze dostat pohodlně metrem.

Foto: Norbert Gulevič

Solomon R. Guggenheim Museum

Pro techničtěji založené mohu vřele doporučit Intrepid Sea, Air & Space Museum (mapa, web). Jde o vojenské a námořní muzeum. Najdete zde letadlovou loď USS Intrepid (bojovala ve druhé světové válce, přežila pět útoků kamikadze a jeden torpédový útok), ponorku s řízenými střelami USS Growler (ponorku si můžete prolézt), nadzvukový dopravní letoun Concorde a raketoplán Enterprise. Na palubě letadlové lodi najdete dále několik desítek letadel a helikoptér.

Foto: Norbert Gulevič

USS Intrepid

Foto: Norbert Gulevič

USS Growler

New York jako na dlani

Prohlédnout si New York z výšky je zážitek. Možné je to především ze tří mrakodrapů: Empire State Building (mapa, web), The Edge (mapa, web) a Top of the Rock (mapa, web).

Foto: Norbert Gulevič

Empire State Building

Foto: Norbert Gulevič

Empire State Building

Empire State Building je klasika. Cestou na vyhlídkové podlaží vás navíc čeká pěkná expozice (historie slavného mrakodrapu, mrakodrap ve filmu - např. slavná scéna s King Kongem atd.). Modernější The Edge nabízí průhlednou podlahu pro otrlé a také působivou virtuální expozici ve výtahu cestou na vyhlídkovou plošinu.

Foto: Norbert Gulevič

The Edge

Dolní Manhattan

Průzkum Dolního Manhattanu může začít prohlídkou místa tragédie z 11. září 2001 (mapa, web). Na místě původních dvojčat se nachází působivé kašny/fontány Memorial North Pool (mapa) a Memorial South Pool (mapa). Hned vedle se nachází Národní památník a muzeum 11. září (mapa) a mrakodrap One World Trade Center (s výškou 541,3 metrů nejvyšší budova na západní polokouli; mapa, web).

Foto: Norbert Gulevič

Memorial Pool

Dále lze pěšky dojít na Wall Street (mapa). Jde o důležité finanční centrum, kde má sídlo newyorská akciová burza, která je dodnes hlavním centrem světového finančnictví (mapa) a několik dalších finančních institucí. Najdete zde např. i Federal Hall (kdysi sloužila jako radnice New Yorku a v roce 1789 zde proběhla inaugurace prvního amerického prezidenta George Washingtona; mapa, web) a Museum of American Finance (mapa, web).

Foto: Norbert Gulevič

New York Stock Exchange

Klasickou atrakcí, kde se turisté rádi fotí, je socha bronzového býka (mapa) umístěná v parku Bowling Green. Socha je považována za neoficiálního maskota Wall Street.

Dále bych doporučil dojít do parku East River Waterfront Esplanade (mapa). Zde se dá pěknou procházkou podél řeky East River dojít až Brooklynskému mostu (mapa). Během cesty narazíte na několik restaurací, odpočívadel, vyhlídek a u mola 16 také na historickou loď Wavertree (mapa). Brooklynský most spojuje Manhattan s Brooklynem a patří mezi hlavní symboly New Yorku. V době dokončení (1883) se jednalo o největší visutý most na světě.

Foto: Norbert Gulevič

Brooklynský most

Liberty Island a Ellis Island

Na jižním cípu Manhattanu se nachází Battery Park (mapa, web), odkud vyrážejí vyhlídkové lodě na Liberty Island (mapa) a Ellis Island (mapa).

Na Liberty Island najdete slavnou sochu Svobody (web) a nachází se zde také Statue of Liberty Museum. Socha je darem Francouzů americkému národu (odhalena byla roku 1886). Duchovním otcem sochy je francouzský sochař Frédéric-Auguste Bartholdi.

Foto: Norbert Gulevič

Liberty Island

Na Ellis Island najdete velmi zajímavé National Museum of Immigration (Muzeum imigrace; mapa, web). Tento ostrov totiž kdysi sloužil jako vstupní bod pro všechny imigranty, kteří dopluli do New Yorku (v letech 1892 až 1954 jich zde prošlo téměř 12 milionů). Přistěhovalci museli nejprve projít kontrolou a registrací na tomto ostrově. Ostrovu se také přezdívá Ostrov naděje nebo Ostrov slz.

Foto: Norbert Gulevič

National Museum of Immigration (přijímací hala pro přistěhovalce)

Výletní lodě vyrážející z Battery Parku zastavují nejprve na Liberty Island, následně na Ellis Island a pak se vracejí na Manhattan. Na každém ostrově tedy můžete vystoupit, prohlédnout si co chcete a počkat si na další loď.

Počítejte s tím, že návštěva těchto ostrovů patří mezi top atrakce a je velmi vhodné si cestu zarezervovat s předstihem. Dále před nástupem na loď musejí všichni cestující projít přísnější kontrolou (podobně jako na letišti).

Little Italy a Chinatown

Za průzkum stojí také čtvrti Little Italy (mapa) a Chinatown (mapa). Little Italy je koncentrovaná kolem ulice Mulberry Street. Chinatown pak převážně kolem ulice Mott Street.

V obou čtvrtích můžete nasávat atmosféru, projít si místní trhy, ochutná italská nebo čínská jídla.

Foto: Norbert Gulevič

Chinatown

Navštívit Little Italy se doporučuje především 19. září, kdy se zde koná svátek Festa di San Gennaro (web) a zdejší italská čtvrť výrazně ožije.

Chinatown láká hlavně na čínskou kuchyni, ale objevovat zde můžete i různé obchody a starožitnictví.

Něco navíc

Downtown & Uptown Hop-on Hop-off Tour (web) - tak se označují dvoupatrové autobusy s odkrytou střechou, které s vámi udělají okruh zajímavými místy Manhattanu. Stačí sedět, kochat se a fotografovat. Mohu jen doporučit. Lístky na tyto výletní autobusy nabízejí a prodávají agenti kolem Broadwaye. Ti vás pak i nasměrují na místo, odkud autobusy vyrážejí. Šikovné také je, že z tohoto výletního autobusu můžete vystoupit na jakékoliv zastávce, prohlédnout si okolí, pak naskočit na příští linku a pokračovat v cestě.

Coney Island (mapa). Pokud se chcete vykoupat v Atlantickém oceánu, vyražte na Coney Island. Dá se tam pohodlně dostat metrem (i když cesta trvá zhruba hodinu). Je zde pěkná velká pláž, řada restaurací a také zábavní park (mapa, web).

Sportovním fandům mohu vřele doporučit arénu Madison Square Garden (mapa, web). Nabízí komentované prohlídky. K dispozici je expozice ikonických událostí v této slavné aréně - jmenujme alespoň: v roce 1962 zde Marilyn Monroe zazpívala „Happy Birthday“ k narozeninám prezidenta J. F. Kennedyho a v roce 1971 se zde konal boxerský zápas století (Muhammad Ali vs Joe Frazier). Samozřejmě zde především hraje hokejový tým New York Rangers a basketbalový tým New York Knicks. Během prohlídky budete moci nahlédnout nejen do samotné arény (z VIP lože i přímo z plochy arény), ale i do šaten obou týmů.

Foto: Norbert Gulevič

Madison Square Garden

Pokud by vám zbyl nějaký čas, tak zvažte návštěvu ostrova Rossewelt Island (mapa). Nachází se na řece East River a vede sem kabinová lanovka (mapa), ze které jsou pěkné výhledy na East River i na Manhattan. Na ostrově si můžete udělat pěknou procházku. Nachází se zde například zřícenina Smallpox Hospital (kdysi nemocnice pro nakažené neštovicemi).

Metro v New Yorku

Doporučuji si do telefonu stáhnout mapu metra. Například tuto appku. Během dvou dnů se určitě dobře zorientujete a pak je orientace v rozsáhlé síti metra New Yorku celkem hračka. Důležité je především si vždy pohlídat správný směr – buď chcete směrem na sever (sledujte cedule Uptown) nebo směrem na jih (sledujte cedule Downtown). Pak už si jen na mapě pohlídáte, ve které stanici přestoupit a vystoupit.

Přes turnikety se nejsnadněji dostanete klasickou platební kartou (i tou v mobilu). U každého turniketu je platební terminál.

Koupit si můžete také MetroCard a tu si průběžně dobíjet. Nákup i nabíjení lze realizovat v automatech (ty jsou v každé stanici metra).

Zdroje:

  • Wikipedia.org
  • Kniha New York, společník cestovatele, Dorling Kindersley

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Brooklyn
Times Square
Central park

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz