Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Svatý Linhart - oáza nad Karlovými Vary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Norbert Gulevič

Pozorovací lávka nad oborou Linhart

Nad Karlovými Vary najdete atraktivní lokalitu Svatý Linhart, která je příjemným místem pro nenáročné rodinné procházky, pozorování přírody i adrenalinové aktivity.

Článek

Lokalita je součástí CHKO Slavkovský les. Na místo se můžete dostat autem. Najdete zde malé parkoviště (mapa).

V blízkosti parkoviště se nachází lanové centrum (mapa, web). Centrum nabízí okruhy pro děti (od tří let) i pro dospělé. Celkem je k dispozici 90 překážek a sedm okruhů. U lanového centra je stánek s občerstvením a o pár metrů dále i kavárna Svatý Linhart (mapa, web). Součástí areálu je také infocentrum, kde můžete získat podklady pro popisované naučné stezky.

Foto: Norbert Gulevič

Lanové centrum Svatý Linhart

Foto: Norbert Gulevič

Kavárna Svatý Linhart

Hlavní atrakcí je obora Linhart (mapa, web). Ta začíná pár metrů od kavárny. Průzkum obory můžete zahájit výstupem na pozorovatelnu (mapa). Podél obory vede naučná stezka „Příroda spojuje - Sv. Linhart“ (mapa, web) s lesnicko-dendrologickým zaměřením. Nad oborou vedou dvě pozorovací lávky, ze kterých budete moci na pár metrů obdivovat jeleny sika Dybowského, daňka evropského a prase divoké.

Foto: Norbert Gulevič

Obora Linhart - daněk evropský

Foto: Norbert Gulevič

Obora Linhart - prase divoké

Foto: Norbert Gulevič

Druhá pozorovací lávka nad oborou Linhart

Cestou kolem obory narazíte na kapli sv. Linharta (mapa) a na zříceninu kostela sv. Linharta (mapa, informace o památce). Procházka kolem obory (včetně pozorovacích lávek a průzkumu zříceniny kostela) měří zhruba šest kilometrů a zabere vám hodinku a 45 minut. Převýšení je velmi mírné (75 metrů), proto jde o ideální procházku pro rodiny s dětmi. Cesta je ve velmi dobrém stavu, takže problém není ani kočárek a kolo.

Foto: Norbert Gulevič

Zřícenina kostela sv. Linharta

Pokud by vám procházka kolem obory nestačila, tak nabízím ještě dva tipy:

  • Nedaleko od konce obory je rozhledna Diana (mapa, web) a Motýlí dům (mapa, web).
  • Kousek od kavárny Svatý Linhart je krátká naučná stezka “Stezka se siluetami zvířat” (mapa, web), která vede po Branaldově cestě k chatě U Obrazu (mapa). Na cestě objevíte siluety pětadvaceti lesních zvířat v životní velikosti.

Součástí lokality je dále několik turistických tras a méně exponovaných stezek, kde můžete nalézt více klidu. Narazíte i na řadu atraktivních vyhlídek na Karlovy Vary.

Lokalitě Linhart se věnuje také tento pořad na Stream.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz