Článek
Propadl jsem chuti ROESEL
ROESEL – beer & food je takový malý klenot jen pár kroků od Karlova mostu, v blízkosti Malostranského náměstí. Skryté místo mimo davy turistů, které je oblíbené hlavně mezi mladými. Na to, že se nachází v historickém centru, mají ceny nízké. Například za půllitr desítky Hektor dáte 70 korun.
K jídlu hospodskou klasiku jako utopenec, nakládaný hermelín, škvarkovku a vždy aspoň dvě teplá jídla. Ale teda ten svařák mají nejchutnější. Letos v adventním čase jsem jich tady vypil společně s přáteli nejvíc. A všichni se shodli na tom, že je to jeden z jejich svařákových favoritů, za který dáte něco přes 80 korun. Dokonce mají i domácí vaječný likér.
Pohádka u mlýna
Velkopřevorský mlýn na Kampě má parádní vánoční výzdobu. Venku se můžete posadit v blízkosti ohřívačů a ještě na sebe hodit chlupatou deku. Můžete si sednout i na stylové sáně. Nebo do vyhřívaného průhledného stanu.
Krásnou romantickou atmosféru má podnik hlavně večer, když se rozsvítí všechna světýlka. Nasládlý svařák nalévají do parádních hrníčků. Ta cena je vysoká – nejvyšší, co jsem v Praze měl. Víc než 170 korun za svařené víno je opravdu dost.
Ale chuťově parádní, obsluha milá, nádherné místo na Kampě u historického mlýna – a za ten zážitek to stálo. Ceny jídla jsou tu ale opravdu vysoké, guláš za pětistovku je vážně dost.

Vánočně nazdobený vchod do restaurace Velkopřerovský mlýn
Klasika u Kubíka
Poctivým svařákem z moravského vinařství Kubík ve Velkých Bílovicích neuděláte žádný rok chybu. Letos mají v Praze stánky na šesti místech (náměstí Jiřího z Poděbrad, Tylovo náměstí, Palác Savarin, náměstí Republiky, Karlín, Holešovice) a jeden v Pardubicích.
Za 90 korun se na dně kelímku můžete těšit i na sušenou švestku. Letos je méně sladký, ale stále skvělý. Pozor, poslední možnost ochutnat máte do 23. prosince (v Pardubicích pouze do 21. prosince), kdy mají jejich stánky naposledy otevřeno. Jedinou výjimkou je jejich stánek v pražském Paláci Savarin, kde nalévají až do 30. prosince.
Tak vyražte do města na tour de svařák, ať jich ještě pár stačíte ochutnat. Máte jiného svařákového favorita? Napište mi do komentářů, rád si přečtu tipy od vás. Krásné Vánoce.


