Hlavní obsah
Cestování

Kamencové jezero, jediné na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Jediné, unikátní. Ve světe ho nenajdete, ale v Čechách ano. Kamencové jezero v Chomutově je raritou. Složení vody garantuje absenci veškerého organického života. V parném létě jinde jezera a rybníky kvetou, bují tam řasy a sinice. Tady se to nestane.

Článek

Kamencové jezero je světový unikát. Rozlévá se na úpatí Krušných hor, na okraji města Chomutova. Je to přírodní jezero, které se rozlilo a kontrastně i vpilo do krásné a rozmanité krajiny, s mírnou strání z jedné strany a s poměrně větší plochou obklopující rovinatý, ale mírně členěný kraj. Ještě jste na Kamenčáku nebyli? Přijeďte, můžete stanovat, chatařit, vykoupat se, zažít romantiku třeba na lodičkách, a přesvědčte se, že tohle jezero je výjimečné.

Existovalo ještě jedno takové jezero v daleké Kalifornii, ale to již údajně vyschlo.

Přírodní jezero vzniklo zatopením dolu koncem 18. století, kde se těžil kamenec . A právě obsah kamence je pro člověka prospěšný a má hojivé účinky.

V minulosti byly součástí jezera Kamencové lázně, kde se léčily nejen kožní choroby, ale i horní cesty dýchací, ženské nemoci , ledvinové záněty. Klientelu tvořili převážně zbohatlíci z celého světa. To svědčí o tom, že léčení ve zdejších lázních nebyla nikterak levná záležitost. Zbytky zdiva a torza stavby, které potvrzovaly existenci těchto lázní, byly definitivně odstraněny teprve v nedávných letech, kdy se v blízkém sousedství rekonstruoval chomutovský ZOOpark.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz