Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Když příroda nadělovala, rakytník řešetlákový pobral nejvíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Běžný keř nebo unikát? Zcela určitě to druhé. Z rakytníku řešetlákového snad není nic, co by se nedalo využít. Všechny části keře jsou použitelné - kořen, dřevo, kůra, květy, listy, plody i semena.

Článek

Rakytník není jen okrasný keř, bez nadsázky lze říct, že je rostlinou budoucnosti. Pěstuje se snad ve všech oblastech světa, a protože má rád vlhkost a dostatek vláhy, lemuje mořská pobřeží. U nás roste na písčitých březích řek, jezer a vodních nádrží.

Nejčastěji podél silnic

V naší domovině se prozatím pěstuje omezeně, a tak se s rakytníkem řešetlákovým potkáváme jako s okrasnou rostlinou podél silnic. Hustě větvený keř dorůstá od jednoho a půl metru až do výšky 6 metrů. Korunu tvoří trnité větve, bohatě obalené kulatými nebo vejcovitými bobulemi, napěchovanými vitamíny a minerály. Rakytníkový keř má různou podobu podle toho, v jaké oblasti se vyskytuje. Rozdílná může být výška a množství trnů, které někdy zcela chybí.

Významné léčivé účinky

Obsah látek v rostlině rakytníku je velice cenný. Z celé řady aktivních látek jsou to zejména vitamíny, ale také alkaloidy, třísloviny, oleje i minerální látky. Aktuálním objevem je alkaloidní látka ze skupiny endorfinů, která pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Stejně významné jsou účinky antidepresivní, ale také protinádorové. Rakytník omezuje patologický růst tkání.

Je skvostem uprostřed přírody

Plody a semena jsou nejcennějšími produkty rakytníku řešetlákového. Jejich biologické látky jsou nedocenitelné, a v porovnání s ostatními rostlinami naprosto mimořádné.

Barevnost plodů tvoří stupnici od žluté přes oranžovou až k jasně červené. Barva je ovlivněna vysokým obsahem karotenoidů. Plody jsou přeplněné vitamínem C. Ale je nutné dodat, že obsah vitaminu značně kolísá v závislosti na odrůdě a podmínkách, kde roste. Mnohdy však obsahuje až 200 x vyšší množství vitamínu C než citrón. Zastoupený vitamín D je potřebný k růstu a posilování kostí, neboť přispívá k regulaci vápníku a fosforu v krvi. Vitamín E je pro organismus důležitým antioxidantem a vitamín K zabezpečuje srážlivost krve.

Semena rakytníku

Semena jsou zdrojem oleje, jeho obsah je až patnácti procentní. Olej má světle žlutou barvu, poměrně hustou konzistenci a specifickou chuť i vůni. Jakostí jednoznačně převyšuje většinu potravinářských olejů. Ale významově nejvýš je ve farmaceutickém průmyslu.

Olej rakytníku má vysoké regenerační vlastnosti, tudíž velmi dobře hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Mošty i marmelády

Výrobky z čerstvých plody rakytníku jsou vynikajícím prostředkem při nachlazení, chřipce, angíně, zánětu močových cest, bolesti hlavy, stresu a jiné psychické zátěži, protože obsahují velmi cenné vitamíny a minerály pro lidský organismus.

Rakytník řešetlákový, ať využijeme jakýkoliv jeho produkt, je garantem detoxikace našeho těla.

Droga (sušené větve a listy) se používá ve formě nálevu při rýmě. Současné výzkumy prokázaly u kůry mimo jiné i proti nádorovou aktivitu, a to zásluhou obsahu látky serotoninu. Tradiční medicína využívá listy rakytníku při revmatismu a dně.

Pro zdravé vlasy

Jestli vám záleží na tom, abyste měli zdravé pevné vlasy a nevypadávaly vám víc, než je běžné, tak si umyjte vlasy odvarem z listů rakytníku.

Zdroj:

https://bylinky.doktorka.cz/rakytnik-resetlakovy---rostlina-budoucnosti

https://www.drmax.cz/doplnky-stravy/dle-obsazene-latky/rakytnik

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz