Hlavní obsah

Překvapující fakta o šíření žloutenky typu A v Česku

Foto: NPC/ChatGPT

Žloutenka A už není „dětská nemoc“. Šíří se na festivalech, v luxusních restauracích i z mořských plodů. Překvapí svou odolností i nečekanými cestami nákazy.

Článek

Ještě donedávna platilo, že hepatitida A je především chorobou dětí, které se nakazí ve školkách nebo školních kolektivech. Rok 2025 ale tento obraz zcela bourá. Nejvíce případů v České republice je dnes ve věkové skupině 25 až 44 let – mezi mladými dospělými, kteří cestují, navštěvují festivaly, bary, restaurace a mají bohatý společenský život. Tito lidé žijí aktivně, ale zároveň se pohybují v místech, kde se virus šíří nenápadně a rychle.

Zatímco dětský organismus nemoc často zvládne s mírnějším průběhem, dospělí mívají vážnější potíže: únavu, zvracení, ztrátu chuti k jídlu, bolestivé křeče břicha, někdy i žloutnutí kůže a očí. Nemoc je dokáže vyřadit z pracovního i osobního života na celé týdny. V Česku, kde se hepatitida A dlouhá léta vyskytovala jen sporadicky, proto působí současná vlna o to dramatičtěji.

Festivaly a noční život jako živná půda viru

První velké ohniska se objevila na hudebních festivalech. Tisíce lidí sdílejících záchody, stany, sprchy a kelímky – to je prostředí, které vir potřebuje. Stačí jeden nakažený, který si špatně umyje ruce a nákaza se šíří nenápadně dál. Protože inkubační doba může být až 50 dní, lidé netuší, že jsou infekční a mezitím navštěvují další akce, bary nebo cestují.

Vzpomínka na léto tak pro některé nekončí hudbou a přátelstvím, ale vleklou nemocí, jež je upoutá na lůžko. Odborníci připomínají, že právě prostředí velkých akcí je rizikové i v sousedních zemích. Epidemii nelze vnímat jen jako lokální problém: festival v Rakousku, párty v Bratislavě nebo dovolená v Budapešti se mohou stát zdrojem infekce, která se po návratu projeví doma v Brně nebo v Praze.

Luxusní restaurace pod tlakem

Žloutenka A si ale nevybírá jen místa, kde hygiena zjevně pokulhává. Zaznamenány byly i případy přenosu v prostředí profesionálních kuchyní, dokonce i v luxusních restauracích. Pokud se mezi kuchaři či obsluhou objeví jeden nakažený, virus se může přenést na hosty.

Ani vysoké standardy nejsou neprůstřelnou ochranou, protože rozhoduje lidský faktor – nedůsledné mytí rukou, uspěchanost v provozu nebo přehlédnutí drobného detailu. Virus navíc vydrží na povrchu mnohem déle, než si většina lidí dovede představit. I proto dnes hygienici varují, že rizikem není jen pouliční stánek na festivalu, ale klidně i podnik s michelinskou hvězdou.

Virus, který přežije víc, než by kdo čekal

Odolnost viru hepatitidy A je fascinující a zároveň děsivá. Na suchých površích vydrží i několik týdnů. Mnohé dezinfekční prostředky, které si lidé oblíbili během pandemie covidu, na něj působí jen velmi omezeně. Zničí ho až teplota přes 85 °C po dobu alespoň jedné minuty – tedy opravdu důkladné vaření. Proto je nejjistější cestou tepelná úprava potravin, nikoli spoléhání na rychlé opláchnutí nebo otření ubrouskem.

To vysvětluje, proč se virus může šířit i v prostředích, kde se na hygienu dbá. Stačí jediný kontaminovaný předmět, klika, sklenice nebo příbor a nemoc si najde cestu k dalšímu hostiteli.

Mořské delikatesy jako vstupní brána k nákaze

Méně známou, ale o to nebezpečnější cestou přenosu jsou mořské plody – ústřice, slávky nebo krevety. Tyto živočichové se živí filtrováním vody a snadno do sebe nahromadí viry z kontaminovaných odpadních zdrojů. Pokud se pak podávají syrové nebo jen lehce upravené, virus přežije.

Jsou známy případy, kdy se luxusní večeře s ústřicemi proměnila v ohnisko epidemie. Riziko se netýká jen přímořských států: mražené nebo čerstvé plody moře se dovážejí i do českých restaurací. Host, který si objedná drahou delikatesu, si často vůbec nepřipouští, že právě na jeho talíři může číhat virus, jenž ho vyřadí na týdny z běžného života.

Paradox imunity: výhoda rozvojových zemí

Snad největším paradoxem hepatitidy A je, že v některých rozvojových zemích je méně hrozivá než u nás. Děti se tam často nakazí už v útlém věku, prodělají nemoc s mírným průběhem a získají celoživotní imunitu. V dospělosti už jsou chráněné a epidemie se tolik nešíří.

Naopak ve vyspělých zemích, kde je hygiena na vysoké úrovni a virus se dlouho téměř nevyskytoval, vyrůstají generace lidí bez protilátek. Jakmile se virus dostane do společnosti, má ideální podmínky pro rychlé šíření – zasahuje právě dospělé, kteří nemoc snášejí nejhůře. To, co se mělo stát výhodou čistoty, se mění v nečekanou slabinu.

Když onemocní zdravotník

Překvapivé je i to, že mezi nakaženými se objevují zdravotníci – lidé, kteří by měli mít nejlepší přehled o rizicích a nejjednodušší cestu k očkování. Ukazuje se, že i v nemocnicích často funguje pocit falešné jistoty: „mě se to netýká“. Pokud se ale nakazí sestra nebo lékař, hrozí nejen jejich osobní zdravotní komplikace, ale i přenos na pacienty. To odhaluje slabiny v prevenci – jestliže ani zdravotníci neberou očkování vážně, jak může veřejnost?

Epidemie přesahující hranice

Česká situace není izolovaná. V Rakousku, Maďarsku i na Slovensku hygienici hlásí stejné kmeny hepatitidy A. Genetická analýza virů ukazuje, že jde o regionálně propojenou epidemii. Virus necestuje pasem ani vlakovou jízdenkou, ale s lidmi, kteří přecházejí hranice. Může být přivezen z hudebního festivalu v zahraničí, projevit se až doma a pokračovat v dalším šíření.

Střední Evropa je tak propojená nejen ekonomicky a kulturně, ale i epidemiologicky. Virus se pohybuje rychleji než hygienické kontroly a spojuje region do jedné velké nákazové mapy.

Hepatitida A jako test společnosti

Žloutenka A se z kdysi okrajové dětské nemoci proměnila v test naší propojené společnosti. Ukazuje slabiny v hygienických návycích, v důvěře v očkování, v připravenosti zdravotnictví i ve schopnosti čelit problémům, které neznají hranice. Epidemie připomíná, že i v moderním světě může starý virus ochromit život tisíců lidí. A že to, co jsme považovali za samozřejmou jistotu – že „takové nemoci už k nám nepatří“ – je jen iluze, kterou dokáže jedna nenápadná infekce rychle rozbít.

Autor: NPC

Seznam použitých zdrojů:

1. STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV. V ČR významně roste počet případů žloutenky typu A [online]. Praha: SZÚ, 31. 3. 2025 [cit. 13. 9. 2025]. Dostupné z: https://szu.gov.cz/aktuality/v-cr-vyznamne-roste-pocet-pripadu-zloutenky-typu-a/

2. EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROL. Rapid risk assessment – Multi-country outbreak of hepatitis A in the EU/EEA [online]. Stockholm: ECDC, 18. 6. 2025 [cit. 13. 9. 2025]. Dostupné z: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Multi-country_outbreak_of_HepA_June_2025.pdf

3. TN.CZ. V Česku se rychle šíří žloutenka typu A. Hygienici radí, kde si na ni dávat pozor [online]. Praha: TV Nova, 31. 3. 2025 [cit. 13. 9. 2025]. Dostupné z: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/605252-v-cesku-se-rychle-siri-zloutenka-typu-a-hygienici-radi-kde-si-na-ni-davat-pozor

4. MEDSCAPE. Europe’s Hepatitis A Outbreak: What You Need to Know [online]. New York: WebMD LLC, 26. 6. 2025 [cit. 13. 9. 2025]. Dostupné z: https://www.medscape.com/viewarticle/europes-hepatitis-outbreak-what-you-need-know-2025a1000h53

5. EUROPEAN MEDICAL JOURNAL. Spike in Hepatitis A Cases Hits Vulnerable Communities in Central Europe [online]. London: EMJ, 24. 6. 2025 [cit. 13. 9. 2025]. Dostupné z: https://www.emjreviews.com/microbiology-infectious-diseases/news/spike-in-hepatitis-a-cases-hits-vulnerable-communities-in-central-europe/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz