Hlavní obsah
Názory a úvahy

Deníky z periferie: Pražská média, nikoliv česká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vygenerováno pomocí AI

Neviditelný svět za Prahou. Jak se žije na české periferii a proč se vlastně do médií dostává málokdy, i když tady žije většina obyvatel? A jak to souvisí s nárůstem extremismu? Čtěte dál.

Článek

Minule jsem popsala, jaké to je pracovat v montovně na moravské periferii. Ve zkratce: Zákoník práce by mohli tisknout na měkké celulóze, aby to některým nezpůsobovalo oděrky na zadní části těla.

Pro periferní oblasti je ale také typická tzv. zpravodajská poušť. Místo, o které se nezajímají média. Nedávno mi říkala mamka, že počasí v televizi moderátorka odmávla slovy „Ale to nebude u nás! To bude támhle na Moravě!“ Paní asi ani netuší, jak celý stav věcí krásně demonstrovala.

Venkov je pro lůzu

Česká média jsou pražská média. I ta veřejnoprávní. Když se podíváte na profesní sítě novinářů, jakákoliv nabídka práce je v Praze on-site. Ti nejupřímnější personalisté do inzerátu přímo napíší podmínku pro uchazeče „být z Prahy“. Pobočky veřejnoprávních médií máme sice i v Brně a Ostravě, ale např. mimobrněnské regionální zpravodajství ČT mi připadá jako zpracovávání tiskových zpráv, které vydávají mluvčí úřadů, nebo vykrádání témat deníku Rovnost. Vlastní invektivu nevidím. Tam, kde pobočka deníku není, nebo funguje jenom jako lapač kliků, není ani dohled veřejnoprávních médií. Protože to nemají nikým předžvýkané a pravidelně do regionů nejezdí.

Kde lišky dávají dobrou noc a novináři se bojí vylézt z auta

Mimo centrum se musí stát něco opravdu výrazného, aby si to zasloužilo pozornost médií  – tornádo, vražda, povodně, traktory zabarikádovaný hraniční přechod atd. V tu chvíli pražští novináři vyjíždějí jak na safari. Většinou samozřejmě v pracovní době, takže se jim podaří pochytat na ulici citace spíš místních postaviček „od 18 let v invalidním důchodu na hlavu“. Nechají je chvilku prskat do diktafonů nesmysly a pak kroutíce hlavami odjedou zpátky se schovat do bezpečí Prahy, aby se utvrdili v názoru, že tam venku je to samý fašista. Rozhodně to není vypovídající průřez ani průběžná práce s lidmi.

Nárůst extremismu. Kdo slyší venkov, ten ho má!

Ano, lidé v regionech volí jinak. Ono to má totiž souvislost. Když se o problémech lidí z regionů nepíše, politikové tradičních stran je nereflektují, bagatelizují, neřeší. Potom stačí jeden vychytralý antidemokrat, který ano. Komu byste dali přednost? Někomu, kdo vaše problémy nebude chtít nikdy vidět, nebo někomu, u koho je aspoň šance? Jak volí venkov je vizitka i těch politických stran, které ho zklamaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz