Hlavní obsah

Poznala svět v podzemí i v pozlátku. Ve vězení žije plno slušných lidí, říká spisovatelka Formáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olda Tamáš

zleva: spisovatelka Marie Formáčková, esoterička Ilona Golovleva, výtvarnice Alexandra Hejlová, moderátor Oldřich Tamáš. foto Jana Tesaříková

Jako dítěti ji prostřelili koleno. Napsala desítky knih a stala se důvěrnicí herečky Heleny Růžičkové.

Článek

Ve vězeňském Středním odborném učilišti učila 10 let český, německý a ruský jazyk. To prostředí prý miluje. „Tam opravdu záleží, jaký člověk je. Respekt si dovedou získat lidé tím, když něco umí a nikdo si na ně netroufne, tlučhuby mají smůlu,“ vzpomíná na jedno z životních období známá novinářka, publicistka a spisovatelka Marie Formáčková.

Za svůj život sepsala stovky životních příběhů. Se známými, méně známými, ale i neznámými lidmi. 13 knížek s Helenou Růžičkovou, 8 se Zitou Kabátovou, s Pepou Dvořákem připravuje šestou.

Nikdy nikoho neodmítla. S lidmi, o kterých píše, se většinou sblíží a stanou se součástí jejího života. „Nedokážu si držet odstup. Prožívám to, jako by se to stalo mně. Navíc mám pak silnou potřebu těm lidem pomoci,“ prozrazuje spisovatelka a dodává, že život  rychle uteče a vzpomínky jsou jediný majetek, který nám nikdo nevezme. Patří k němu i tragédie.  „Pokud je člověk přežije, většinou ho posunou. A v domově důchodců budete mít na co vzpomínat,“ uzavírá odlehčeně Formáčková.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz