Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jack Nicholson - skvělý herec, rekordman v počtu oscarových nominací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Jack Nicholson v roce 1976.

Prvního Oscara získal za roli v Česku velmi známého filmu Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana. Dále pak ve snímcích Cena za něžnost a Lepší už to nebude.

Článek

Nikdo jiný nemá více oscarových nominací než Jack Nicholson. Celkem dvanáct. Jako první ji proměnil za roli ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Jistě si vzpomínáte na tento vynikající film z roku 1975, nejúspěšnější snímek režiséra Miloše Formana natočený podle románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven. Nejen, že za něj získal Jack Nicholson cenu americké filmové akademie - Oscara za mužský herecký výkon. Oscarů pro tento film bylo více. Za nejlepší film, režii, ženský herecký výkon a scénář.

Nicholson v něm ztvárnil Randla Patrika McMurphyho, zrzavého irského rváče a karbaníka, který si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Hraje však pomateného, a dostane se tak do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Zde však tyransky vládne vrchní sestra Ratchedová. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápase v vrchní sestrou obrátí blázinec vzhůru nohama.

Na databázi ČSFD má film vysoké hodnocení 92 procent, a lze se tu dočíst řadu nadšených reakcí. „Zázraky se někdy dějí. Z nízkorozpočťáku, od kterého se nic nečekalo a od režiséra s téměř (tehdy) nulovým renomé, se stal celosvětový hit a perla světové kinematografie,“ napsal(a) Lima. „Kongeniální adaptace Keseyho románu je nejen vzorovou ukázkou toho, jak má vypadat převedení knihy na plátno, ale i zcela svébytnou alegorií světa, kde se za nedržení huby a kroku tvrdě platí. Pro mě nejlepší Formanův film, pro Nicholsona bezkonkurenční příležitost, aby rozehrál svůj talent ve všech tóninách, pro mrazivě sošnou Louise Fletcherovou a ve své dojemné infantilitě děsivého Brada Dourifa, role, které se neopakují,“ uvedla Faidra.

Lepší už to nebude

Dalšího Oscara získal Nicholson o osm let později, kdy hrál ve filmu Cena za něžnost režiséra Jamese L. Brookse. Opět film, který získal Oscarů celkem pět. A své oscarové úspěchy završil za hlavní roli v dalším skvělém filmu Lepší už to nebude opět režiséra Jamese L. Brookse, kdy si zahrál nepříjemného Melvina Udalla, který se nesnese s žádným člověkem ve své blízkosti. Trpí totiž obsedantně kompulzivní poruchou, přičemž se paradoxně živí jako spisovatel romantických příběhů. Své chování je ochoten změnit poté, co se blíže seznámí se servírkou Caroll Conelly. Tu neméně skvěle zahrála Helen Hunt, a také za tuto roli obdržela Oscara za hlavní ženský herecký výkon.

Jack Nicholson jako herec vešel do povědomí širší veřejnosti díky filmu Bezstarostná jízda z roku 1969, kde v malé, avšak výrazné roli volnomyšlenkářského dobrodruha zazářil natolik, že byl poprvé nominovaný na Oscara. Jeho komerčně nejúspěšnějším filmem se stal Batman z roku 1989, který mu díky dohodnutým procentům ze zisku přinesl dosti peněz. Z dalším skvělých filmů, kde Nicholson hrál, lze uvést například Čínskou čtvrť režiséra Romana Polanského, Osvícení, Čarodějky z Eastwicku či Skrytou identitu.

Jack Nicholson se narodil 22. dubna 1937 v Neptune, státě New Jersey. Vychovávala ho babička a svoji matku považoval dlouho za sestru. Oženil se sice jen jednou, ale má šest dětí s pěti ženami. V tom se dost podobá jiné herecké legendě Marlonu Brandovi. Nejen to. Jack Nicholson bydlí v jeho domě. S Brandem se přátelil a po jeho smrti jeho dům koupil. Ve svém věku 87 let už prý téměř nevychází a žije samotářsky. Snad je stále zapáleným basketbalovým fandou klubu Los Angeles Lakers, kde měl křeslo hned u palubovky a hru občas hlasitě komentoval. Na éru bouřlivých mejdanů už jen vzpomíná. Klid nachází u své sbírky obrazů, v níž jsou obrazy Henriho Matisse, Picassa a Andy Warhola.

Zdroj:

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73363/jack-nicholson-hvezda-kterou-proslavil-velky-talent-okoreneny-spetkou-silenstvi.html

https://www.csfd.cz/film/2982-prelet-nad-kukaccim-hnizdem/prehled/

https://www.csfd.cz/film/944-lepsi-uz-to-nebude/prehled/

https://www.csfd.cz/tvurce/182-jack-nicholson/biografie/

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/jack-nicholson-uz-rok-nevychazi-z-domu-pratele-o-nej-maji-strach.A230114_184009_lidicky_nh

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz