Hlavní obsah
Umění a zábava

Letošní Anifilm začíná. Je ve znamení loutek a výtvarna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

Centrem Anifilmu je liberecký zámek.

Festival animovaného filmu začíná v Liberci 7. května a potrvá do neděle 12. května. Promítne přes 400 snímků.

Článek

Letošní 23. ročník Mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm se koná v Liberci na patnácti místech. Centrum festivalu bude v libereckém zámku, kde je také akreditační centrum. Dále pak v hotelu Zlatý lev, Paláci Liebieg či kině Varšava. Oficiální zahájení festivalu je v úterý večer. Na slavnostním zahájení udělí pořadatelé cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dramaturgovi, pedagogovi a scénáristovi Jiřímu Kubíčkovi.

V různých pozicích toho pro českou animaci udělal neskutečně mnoho a zároveň je pro širší veřejnost téměř neznámý. Přitom asi nikdo nemá o české animaci takový přehled  a málokdo stál za toliko skvělými filmy legendárních režisérů a režisérek nebo rozpoznával talent budoucích hvězd. Od roku 1973 působil v Krátkém filmu, kde se postupně vypracoval na šéfdramaturga animované tvorby. Spoluzaložil kabinet animace na FAMU, který se v roce 1989 proměnil v samostatnou katedru, jejímž vedoucím byl až do roku 2006. Šestnáct let hájil animaci coby člen Rady Státního fondu kinematografie. Vedle toho je autorem také řady textů věnovaných animovanému filmu.

Pat a Mat i Fimfárum

Jiří Kubíček na festivalu uvede výběr z filmové tvorby, kterým potěší diváky všech věkových kategorií. Diváci se můžou těšit na známé kutily a šikuly Pata a Mata či Fimfárum Jana Wericha. Svou tvorbu na festivalu představí i slavní porotci. Například režisér Hugh Welchmann nominovaný na Oscara i Zlatý globus a populární díky filmům S láskou Vincent. Nebo Milorad Krstič známý svým snímkem Sběratel Ruben Brand či Emma de Swaef, která ráda tvoří filmy pomocí vlny, plstě a textilu a díky tomu získala ocenění na Cartoon d´Or a nominaci na Césara. I na letošním ročníku Anifilmu se představí krátké filmy nominované na letošní Oscary. A téměř každý den zakončí tradiční půlnoční dávka filmů děsivých a lechtivých.

Program festivalu se jako vždy rozdělí na soutěžní a nesoutěžní část. „V soutěžním programu máme sedm základních kategorií a Český obzor. Celkem se mezi sebou utká 199 filmů, her, videoklipů a VR projektů,“ informoval programový ředitel festivalu Pavel Horáček. Pro vítěze je připravena Aniforma, skleněná soška z Preciosy. Nesoutěžní program zahrnuje 244 snímků. Jejich témata budou dvě. „Jedním z nich je voděná loutka ve filmu, protože je to specifický fenomén, který vybočuje z animace. Tyto filmy patří k naší historii a jsou spojeny s velkými jmény. Druhým tématem je výtvarné umění v animaci. Zaměřili jsme se na to, jak se výtvarná díla a styly dostávají do animace,“ objasnila dramaturgyně festivalu Malvína Balvínová.

„Program představí, co dává výtvarné umění animaci a jak může oživit výtvarná díla a dát jim nový rozměr, a to díky tvorbě tvůrců a tvůrkyň jako jsou Paul Grimault, Jean-Francois Laguione, Joanna Quinn, Georges Schwizgebel, Theodore Ushev, Jurij Norštejn, Norman McLaren, Paul Bush a další,“ prozradila Jana Kodymová, mluvčí Liberce.

Kamil Lhoták i Kája Saudek

Objeví se i filmy českých tvůrců na toto téma. Od Kamila Lhotáka diváci zhlédnou film Atom na rozcestí, Jak se člověk naučil létat a Člověk pod vodou. Od Káji Saudka Nečekané dědictví v rámci programu Nečekaní výtvarníci a výtvarnice českých filmů. V liberecké Oblastní galerii proběhne výstava slovinsko maďarského umělce Milorada Krstiče, který je i režisérem a spoluscénáristou maďarského animovaného filmu Sběratel Ruben Brandt. Slavný psychoterapeut Ruben Brandt je nucen uloupit 13 obrazů klasických mistrů ze světových galerií a soukromých sbírek, aby zaplašil příšerné noční můry, které ho začnou po smrti otce sužovat. A tak se svými nevšedními čtyřmi pacienty vytvoří neohrožený gang lupičů, kteří v pravidelných intervalech úspěšně vykrádají nejslavnější muzea - Louvre, Tate, Uffizi, Hermitage a MoMa. „Sběratel“ se záhy stává nejhledanějším zločincem planety, na jehož dopadení je vypsaná obrovská odměna.

Mezi dalšími celovečerními snímky se představí například S láskou Vincent, což je film režiséra Hugha Welchmana o Vincentu van Goghovi. Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji uvedeno 66 960 olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Dětští diváci se v rámci tématu voděných loutek v animovaném filmu můžou těšit i na promítání večerníčků jako jsou Příběhy včelích medvídků, Broučci či Spejbla a Hurvínka.

Festival potrvá od úterý do neděle a promítne přes 400 filmů. Kromě filmů nabídne i přednášky, workshopy, koncerty či dabingové studio. V Severočeském muzeu v Liberci je připravena výstava Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu.

Zdroj: https://www.anifilm.cz/cs/

https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/anifilm-2024-mezinarodni-festival-animovanych-filmu-liberec-20240426.html

https://www.csfd.cz/film/643433-sberatel-ruben-brandt/prehled/

https://www.csfd.cz/film/428847-s-laskou-vincent/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz