Hlavní obsah

Katastrofa a zděšení u demokratů. Bidenovi se debata s Trumpem nepovedla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Americký prezident Joe Biden v první televizní debatě s Donaldem Trumpem příliš nepřesvědčil.

Po první televizní debatě mezi Bidenem a Trumpem se v táboře demokratů začala šířit panika. Odpovědi prezidenta Bidena často působily zmatečně a nesrozumitelně.

Článek

„Katastrofální výkon stávajícího amerického prezidenta Joea Bidena ve včerejší prezidentské debatě vede vyděšené demokraty k zákulisním úvahám, zda jej přece jenom nevymění za jiného kandidáta. Exprezident Donald Trump je po včerejšku jasným favoritem klání o Bílý dům. Trhy se na tento scénář nyní budou intenzivněji připravovat, patrné to bylo už včera po skončení debaty,“ konstatoval na  sociální síti X po skončení prvního televizního duelu v televizi CNN mezi současným americkým prezidentem Joem Bidenem a bývalým Donaldem Trumpem. Oba se ucházejí o znovuzvolení.

Po debatě se v táboře demokratů začíná šířit panika. Odpovědi prezidenta Bidena často působily zmatečně a nesrozumitelně, čehož rival využíval k efektivním útokům. Obzvlášť tomu tak bylo v úvodních minutách, kdy debatu pravděpodobně sledovalo nejvíc lidí. Tak komentoval debatu list Washington Post. „Od Joea Bidena to byl skutečně neuspokojivý výkon,“  ohodnotila jeho bývalá ředitelka komunikace Kate Bedingfieldová.

Slabý výkon Bidena

I podle politologa Tomáše Klvani vnímají demokraté průběh debaty jako katastrofu a zavládlo mezi nimi zděšení. „Na levém spektru zavládlo zděšení. Katastrofa pro Bidena, který předvedl velmi slabý výkon,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS prezidentskou debatu Klvaňa. Svá slova dokládal i tím, že Bidenovi lidé po debatě ani nedorazili do místnosti s novináři.

Oproti tomu republikáni tam zamířili ve velkém – přišel třeba senátor Marco Rubio či kongresman Byron Donalds, o nichž se spekuluje jako o potenciálních Trumpových viceprezidentech. Doplnila je také spoluúřadující šéfka Republikánské strany Lara Trumpová, snacha amerického exprezidenta. „Že tam nedorazil Bidenův tábor, hovoří za vše,“ dodal český politolog přímo z americké Atlanty, kde se debata uskutečnila. Členové Bidenova týmu nakonec mezi novináře přišli, ale se značným zpožděním. „Biden nedokázal přesvědčit Ameriku, že je dostatečně energický na to, aby mohl být prezidentem další čtyři roky,“ řekl dále politolog.

„Na tom, že se prezidentu Bidenovi debata nepovedla, se shodují všichni. Dokonce na levicových médiích jsou ty obavy a zděšení větší. Zaznamenal jsem i úvahy, zda by neměl prezident Biden rezignovat na Bílý dům,“ upozornil na CNN Prima News komentátor LN Jan Macháček.

Návrhy na nahrazení Bidena pramení z toho, že ani on, ani Trump nebyli zatím svými stranami oficiálně nominováni. Uspěli sice v primárkách, ale nominováni budou až v létě na národních sjezdech svých stran. Naděje nespokojených demokratů na nahrazení Bidena jsou však mizivé. Biden by totiž musel sám rezignovat, a to dosud ani nenaznačil.

Celkový pocit byl strašný

Debata proběhla co se týče termínu nezvykle brzy. „Zlí jazykové tvrdí, že proto, aby demokraté mohli vyměnit Bidena, kdyby se ukázalo, že není schopen pokračovat. Je třeba říci, že tato debata spekulace o Bidenově zdravotním stavu rozhodně neutne. Biden se na pódium přišoural, byl bledý, kašlal, zadrhával se, a když nebyl na řadě, civěl s otevřenou pusou do prázdna. Mluvil tak tiše, že i s mikrofonem mu bylo občas těžko rozumět. Celkový pocit byl strašný,“ popsal své dojmy na Echu 24 Ondřej Šmigol.

Podobně to viděl na iDnes v analýze Oldřich Mánert. „Když v televizním studiu v Atlantě zhasla světla, kamery stále běžely. Trump už byl dávno v zákulisí, Biden stále postával u řečnického pultu. Z letargie ho vytrhla až manželka Jill, která musela prezidenta při odchodu podpírat. Smutnou tečku, již většina diváků už neviděla, vystřídala demokratická panika.“

Zdroj: 

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz