Hlavní obsah
Aktuální dění

Mohla vraha z univerzity policie zastavit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

O policii se nyní hodně mluví v souvislosti s masakrem na filozofické fakultě v Praze.

Česko těsně před vánočními svátky šokoval ten nejhorší možný zločin na pražské filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nyní se v médiích rozebírá, zda policisté postupovali správně.

Článek

Už je to půl roku, kdy Česko těsně před vánočními svátky šokoval ten nejhorší možný zločin, kdy bezcitný zabiják zavraždil na pražské filozofické fakultě Univerzity Karlovy čtrnáct lidí. A vraždil i jinde. Nyní se v médiích rozebírá, zda policisté postupovali správně. Není pochyb o hrdinství zasahujících policistů proti vrahovi přímo na fakultě. Spory se vedou o událostech zločinu předcházejícím.

Masový vrah vstoupil do hlavní budovy filozofické fakulty ve 13.23. Už měl za sebou vraždu svého otce v Hostouni a předtím ještě odporný čin, kdy v Klánovickém lese zcela bezdůvodně zastřelil mladého muže, otce, s malým miminkem v kočárku. Hodinu a půl se pak připravoval na vraždění na záchodech. Šest policistů přijelo do budovy fakulty na náměstí Jana Palacha jen minutu po něm. Kdyby si přehráli kamerové záznamy, uviděli by ho, jak vchází do hlavní budovy. Neučinili tak však.

Spor o kamerový systém

„Kamerový systém fakulty je zastaralý, umožňuje náhled pouze online, a pokud chcete stáhnout záznam, a to jsme udělali po střelbě, tak jsme museli zjistit, kdo to obsluhuje, přišla paní, která z toho vytáhla data do nějakého formátu. Musela to přeformátovat a předělat, abychom dostali  náhled videa, a trvalo to několik hodin. Takže ani toto jsme nemohli udělat, kamerový systém to neumožňuje,“ tvrdil šéf pražských policistů Petr Matějček ve čtvrtek na bezpečnostním výboru poslanecké sněmovny.

Fakulta se však proti těmto slovům ohradila. „S naším současným kamerovým systémem by policie byla schopna identifikovat pachatele, kdyby záznamy včas zkontrolovala během podezření na neoprávněný vstup osoby do budovy. Klíčové je, že bylo a je možné záznam na místě přehrát i zpětně a vracet se v něm,“ vysvětlila v MF Dnes Petra Klusáková z odboru vnějších vztahů UK.

„Jde o běžný kamerový systém, rozhodně bych jej neoznačil za zastaralý. Informace nebyla uvedena správně, kamerový systém umožňuje přehrávání. Jeho cílem je ochrana studentů. Kamery jsou umístěny tak, že zachytily pachatele, ten je viditelný na kamerách. Svůj účel splnily,“ popsal Právu bezpečnostní poradce Univerzity Karlovy Zdeněk Kalvach. Podle něj si policisté mohli záznam prohlédnout nanejvýš do několika desítek minut, což ale neudělali.

Šokující nové informace

Vysvětlení policie působí nevěrohodně na senátorku a právničku Hanu Kordovou Marvanovou, která právně pomáhá jedné rodině oběti střelby. „V usnesení, které jsme obdrželi minulý pátek, byly nejvíc překvapující dvě věci: že byl pachatel v budově fakulty už hodinu a půl dopředu, že se celou dobu chystal na střelbu uvnitř Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Z usnesení a spisu také vyplývá, že policisté věděli už po třinácté hodině, že je pachatel podezřelý z vraždy svého otce. když ho hledali a měli informaci, že je nebezpečný, je podezřelý z vraždy a jede do Prahy, měli tomu pátrání přizpůsobit,“ domnívala se v rozhovoru pro Právo.

Nabízelo se podle ní to nejjednodušší. „Když jdou do nějaké budovy, která s ním souvisí, měli se zeptat, zda tam pachatel vešel. Policistům zaměstnanci řekli, že ho neviděli, měli se proto zeptat, zda mají v budově kamery. To zřejmě neudělali,“ uvedla. Průběh čtvrtečního bezpečnostního výboru nečekala. „Všichni se upínali k tomuto momentu, že se vše zveřejní a bude jasno. Zazněly přitom šokující nové informace, které do toho vnášejí nové světlo, že bylo možné pachatele dopadnout dříve, než začal střílet. Tím pádem by studenti nemuseli zemřít, je strašné to jen vyslovit,“ řekla.

Policie podle ní události popisuje způsobem, který nepůsobí věrohodně. „Že by poslancům a dalším zástupcům neříkali pravdu nebo dávali neúplné informace, to bych od policie nečekala. Pochybení se může stát, ale tady se kolem toho ještě mlží a zatajuje, o to je věc závažnější. Vždy dodávám, že oceňuji policisty zasahující proti střelci, nezpochybňuji práci policie jako celku,“ zdůraznila.

Nové poznatky pozůstalí obětí nenesou dobře. „Rodina, kterou zastupuji, je z toho zhroucená. Pořád jsem je uklidňovala, že se vše dozví, že bude jasno a bude čas to zpracovat. Když se nyní objevily informace, které jsou překvapivé a zároveň zůstávají bílá místa, způsobuje jim to další traumatizaci,“ uvedla právnička.

Proč nevyklidili školu?

Jednou z vrahových obětí byl i Adam Jurák z jihočeského Suchdola nad Lužnicí. Byl patrně poslední, kdo vyjel do čtvrtého patra těsně před střelbou a před tím, než dva výtahy vrah vyřadil střelbou z provozu. „Kdyby policisté fakultu preventivně vyklidili, nebo kdyby alespoň řekli, že hrozí riziko sebevražedného či vražedného útoku, můj bratr mohl žít. Neřekli nic. Zeptali se dvou kantorů a vrátného, jestli jej neviděli a odešli do jiné budovy. Tvrdíme celou dobu, že někdo pochybil,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes bratr zastřeleného Adama Ondřej Jurák, středoškolský učitel.

„Pokud mám podezření, že chce dotyčný spáchat sebevraždu, naleznu jeho zastřeleného otce, za jehož vraždu může být a také byl odpovědný, nemůžu pátrat po sebevrahovi, ale po vrahovi či sebevrahovi, který může mít na svědomí vraždu a může mít vražedné sklony. Policie ale v hlavní budově filozofické fakulty ani oficiálně neinformovala vedení, že něco hrozí. Stačilo říct: Je to riziko, může sem mířit vrah nebo sebevrah s vražednými sklony, vykliďte školu. Kromě toho v Celetné ulici se budova fakulty vyklízela, na náměstí Jana Palacha ne, přitom jsou ty školy tak blízko sebe,“ podivoval se.

V LN dva bývalí elitní detektivové Luboš Fiala a Jiří Simon vysvětlovali, proč policisté při hledání otcovraha se střelbou na fakultě nepočítali. „To, že jde o sebevraha, řekla policii jeho kamarádka. S největší pravděpodobností policie také tušila, že je vrahem svého otce. Nástražný výbušný systém ale mohl sloužit k zahlazení stop. Vraždu otce proto policie vzala jako motiv k sebevraždě. Šlo o komplex informací, které logicky navazovaly. Nebyl důvod ho v té chvíli rozporovat. Fakt, že měl hodně zbraní, je samozřejmě alarmující. V daném případě je ale otázkou, kolik měli informací z místa vraždy v Hostouni, kam se David K. řítí, a co chce spáchat dále. Od jedné hodiny a zjištění prvotních informací do doby střelby nebylo dostatek času informace dále rozpracovat a uvažovat nad jinými variantami,“ myslel si Simon.

„Hledali sebevraha. Policie v tu chvíli neměla skutečně prakticky žádnou indicii, že ten člověk je schopen udělat takovýto trestný čin školní střelby. Chtěli ho proto získat živého, aby s ním mohl proběhnout spravedlivý soud kvůli vraždě otce. Se zabráněním školní střelbě policie evidentně nepočítala,“ uzavřel bývalý detektiv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz