Hlavní obsah
Názory a úvahy

Končí éra premiéra Petra Fialy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Pro vládní strany nedopadly krajské volby dobře.

Vládní strany utrpěly v krajských volbách očekávatelnou porážku. Hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích. Stejně jako před čtyřmi lety. Přesto je jejich pozice nyní mnohem lepší.

Článek

Minule hnutí ANO vytěžilo z vítězství v deseti krajích jen skromnou úrodu v podobě tří hejtmanů. Jinde je ostatní obešli. To už nyní většinou nepůjde a hejtmanů budou mít mnohem víc. A navíc budou někde i v koalici, i když hejtmanem bude někdo jiný, jako v Pardubickém kraji.

Premiér Petr Fiala se sice chlácholí, že nejde sice o úspěch, ale ani fatální neúspěch, ale trošku tato slova zavání lhaním si do vlastní kapsy a bagatelizováním povolební situace. Tedy přesně tím, před čím varoval jeden z hlavním vítězů voleb Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje, kterým zůstane i po těchto volbách. Aby ne. Vyhrál naprosto impozantním způsobem se 47 procenty. A to kandidoval pod hlavičkou ODS, nikoliv tedy Spolu. Je to takový rebel ve vedení ODS.

„Všem kolegům na výkonné radě (ODS) jsem říkal, že tyto volby takto dopadnou. Že ANO bude dominovat a bude dominovat mnohem víc, než si to kolegové připouští,“ konstatoval pro ČTK. „Jen se naplňuje něco, co jsem říkal. Určitě totiž nelze na centrální úrovni říkat, že naše vítězství v Jihočeském kraji je vítězství ODS, protože to je něco úplně odlišného. V našem případě je to výsledek práce spousty lidí v našem kraji v posledních letech,“ vysvětlil Kuba, který volební kampaň zaměřil spíše na svou osobu, stranickou příslušnost v kampani příliš nezdůrazňoval.

Pro Novinky.cz uvedl: „Kampaň jsme stavěli podle toho, co zajímá Jihočechy. Tohle prezentovat jako stranický výsledek ODS je nesmysl. My jsme dostali hlasy od lidí, kteří by ODS nikdy nevolili.“ Přesto Petr Fiala i další představitelé ODS toto vítězství jako úspěch své strany prezentují.

Jediné opravdové vítězství si koalice Spolu připsala v Jihomoravském kraji. Jistě k tomu výrazně přispěl originální a mediálně velice zdatný lidovecký hejtman a lídr této kandidátky Jan Grolich. Otázkou je, jak by tato uskupení dopadla, nebýt těchto výrazných osobností. A další je, proč tito rození lídři jsou lídry jen na krajské úrovni a nikoliv celostátní.

Vládní stupidní politika

Další výraznou osobností KDU-ČSL - a také rebelskou vůči vedení strany - je dlouhodobě úspěšný Jiří Čunek. Nyní ve svém senátním obvodě doma ve Vsetíně dostal už v prvním kole přes padesát procent a druhé kolo se tak už nekoná. Zároveň však vedl ve Zlínskem kraji krajskou kandidátku, která prohrála výrazně s ANO. I to ho možná vedlo k dosti drsnému hodnocení voleb pro Novinky.cz. Podle něj je drtivé vítězství ANO způsobeno vládní stupidní politikou, která Andreji Babišovi umetla cestu k vítězství vítězství. „Babiš mohl být rok na dovolené, protože ta vláda to udělá za něj. A ještě se bude tvářit, že je vláda národní oběti. Je vláda národní blbosti,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Dost silná slova. Faktem je, že je současná vláda u značné části lidí velmi nepopulární. Hnutí ANO má sice své volební jádro, ale zase není tak skvělé, aby mělo takto impozantní výsledek. Ten udělal žalostný výkon vlády. Její představitelé nyní vyčítavě tvrdí, že hnutí ANO udělalo z krajských voleb referendum o vládě. Myslím, že toto referendum si vláda udělala sama svým počínáním.

Je pravdou, že krajské volby se nekonají v Praze, a ta volí zcela jinak než zbytek republiky (až na výjimky jakou je Brno). Dalo by se i říci, že dokonce naopak. Nyní se tu konaly jen volby senátní a hned v prvním kole vyhrál dle mého zcela nevýrazný politik Jiří Drahoš, který získal přes padesát procent. Troufnu si tvrdit, že tohle by se nikde jinde nestalo. Takže i za rok při parlamentních volbách, které jsou mnohonásobně důležitější než krajské, Praha vládním stranám určitě pomůže k lepšímu výsledku.

Na druhou stranu bude mnohem vyšší volební účast. A ta vždycky více pomáhala stranám jako je ANO. Sice někdo tvrdí, že teď zůstali doma hlavně voliči vládní koalice. Nejsem si tím tak jist. Nejmenší volební účast byla v krajích Ústeckém a Moravskoslezském, což jsou bašty hnutí ANO. Navíc si podle nejnovějšího průzkumu dvě třetiny lidí přejí, aby se výsledky krajských voleb promítly do celostátní politiky.

Ve hře čísel dostalo hnutí ANO nyní 850 tisíc hlasů. Strany vládní koalice, pět stran dohromady, nemají ani polovinu. Tohle asi ani Praha nezachrání. „Pro vládu to nevypadá dobře. Osobně si myslím, že tyto volby byly takovou generálkou a éra Petra Fialy jako premiéra končí. A příští vlády budou mít premiéra z ANO,“ uvedl na Nově politolog Lukáš Valeš. Myslím si to taky.

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-kraj-vlada-narodni-blbosti-vzkazuje-cunek-kritika-kabinetu-z-regionu-sili-261115#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/volby-hejtman-kuba-politika-antibabis-je-nesmysl-40489930#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/575016-krajske-volby-byly-generalkou-era-fialy-jako-premiera-konci-rika-politolog?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.lppartner&dop_ab_variant=null

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-krajske-volby-maji-mit-vliv-na-celostatni-politiku-uvedlo-68-pct-lidi/2572247

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kuba-slaby-volebni-vysledek-vladnich-stran-je-duvod-k-zamysleni/2571753

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz